U ponedeljak, 29. oktobra,  našu bolnicu je posetio ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, ass dr Zlatibor Lončar sa saradnicima. U društvu načelnika Raškog upravnog okruga – Nebojše Simovića, i gradonačelnika grada Kraljeva –  dr Predraga Terzića, ova delegacija je obišla neka  odeljenja, kao i nov aparat za kompjuterizovanu tomografiju – dar Milomira Glavčića, dobrotvora iz Kanade.

Prilikom obilaska renoviranih odeljenja oftalmologije i ortopedije, kao i novootvorenog odeljenja onkologije, ministar je rekao da je u proteklih šest meseci Ministarstvo zdravlja uložilo oko 50 miliona dinara u našu ustanovu. Primetan je i veliki broj donacija koje su se slile u našu bolnicu.

Oftalmološko odeljenje je opremljeno neophodnom, savremenom opremom, povećan je broj operacija, što doprinosi značajnom smanjenju liste čekanja u čitavoj Srbiji.

Na odeljenju ortopedije angažovan je još jedan doktor što je značajno olakšalo rad postojećih lekara, a na odeljenju onkologije je formirana i dnevna bolnica. Ministar zdravlja je najavio proširenje postojećeg Kadrovskog plana naše bolnice, tako da se očekuje skoro zapošljavanje još četiri lekara i četiri medicinske sestre. Prostor, oprema, kadar, sve tri komponente će biti poboljšane.

Delegacija je potom obišla i radiološku službu gde je smešten najnoviji RTG aparat koji će biti stavljen u funkciju za dve nedelje, za koji je sredstva obezbedilo Ministarstvo zdravlja. Iz istog izvora obezbeđen je novac za digitalizaciju analognog mamografa koji će početi sa radom prvog novembra.

”Mislim da ste svi mogli da vidite kako izgledaju sanitarni čvorovi, kako izgledaju bolesničke sobe, kako je rešen problem prokišnjavanja na šestom spratu hirurške bolnice. Bili smo i na odeljenju onkologije gde ste videli dnevnu bolnicu i neophodne aparate za pravljenje citostatika, gde se poštuju procedure kako bi se od štetnih posledica zaštitili ljudi koji rade sa citostaticima ”, rekao je ministar u svom obraćanju novinarima.

Obišavši i skener koji je najmoderniji u Srbiji, dar Milomira Glavčića,  ministar je rekao:

”Mnogo toga je došlo od donatora, a mi pokušavamo da ih pratimo i da jedni druge dopunjujemo. Ako donator ima nameru da pokloni skener mi ćemo uložiti novac u opremanje i pripremu prostora za rad tog skenera, kako bi aparat počeo što pre da se koristi”.

Prvi čovek naše ustanove, dr Zoran Mrvić je posle izveštaja o svemu do sada urađenom i planovima za dalji rad rekao: ”Hvala gospodinu Glavčiću, hvala Ministarstvu zdravlja, ovakav partnerski odnos gde naša bolnica učestvuje obezbeđujući donacije uz pomoć svojih prijatelja, sopstvenim izvorima prihoda, i Ministarstvo zdravlja kao kapa finansiranja je nešto što je jako potrebno u Srbiji. Ne može se sve očekivati od resornog Ministarstva”.

U svom daljem obraćanju istakao da je naša ustanova jedna od retkih u Srbiji iz koje nijedan lekar nije otišao na rad u inostranstvo i da svega pet medicinskih sestara godišnje ode na rad u zapadnoevropske zemlje.

Tom prilikom uručio je zahvalnice i prigodne poklone članovima porodice Glavčić i njegovom zastupniku Miroljubu Dugaliću.

Ministru je uručena knjiga ”Trn u nozi na dugačkom putu”, koju je napisao sam Milomir Glavčić. U njoj je opisan život ovog neobičnog čoveka velikih planova i još većeg srca.

Pohvalivši domaćinsko poslovanje rukovodstva i angažovanje svih zaposlenih na postizanju zavidnih rezultata, ministar je najavio nastavak podrške resornog Ministarstva i u narednom periodu.

Poverenje koje nam je ukazano, opravdano je na najbolji način, tako da ćemo nastaviti istim tempom ka istom cilju, u korist naših pacijenata.