I ove godine je obeležen 1. decembar – Svetski Dan borbe protiv HIV-a, a takođe i nedelja testiranja na HIV i virusne hepatitise. Pod sloganom ”Testiraj, leči, spreči” ovogodišnja kampanja je okupila predstavnike Opšte bolnice ”Studenica”, Doma zdravlja Kraljevo, Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta.

AIDS je hronična bolest od koje danas u svetu boluje 37 miliona ljudi, od toga u Evropi 2,5 miliona. Od ove opake bolesti godišnje oboli oko 100 hiljada ljudi. U Srbiji je registrovano 3 700 obolelih, a za njih 1200 ova bolest je bila smrtonosna.

O značaju testiranja na HIV govorila je dr Verica Đukić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo. U centru svih aktivnosti danas su mladi, jer je to najefikasniji i najjeftiniji metod za dugoročno rešavanje ovog problema. Primećeno je, istakli su na konferenciji za novinare, da mladi ne poseduju gotovo nikakva znanja o ovoj temi, već se oslanjaju na ono što od drugih čuju u nekom razgovoru .

Dr Tamara Anđelković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena i lekar u Savetovalištu za mlade, koje od 2005. godine postoji u okviru kraljevačkog Doma zdravlja, govorila je o samom virusu i širenju kasnije bolesti. Najvažnije je na vreme otkriti inficiranost ovim virusom, što se najefikasnije postiže testiranjem.

Kada se utvrdi postojanje HIV virusa u organizmu, pristupa se lečenju, kako bi se obezbedio produžetak kvalitetnog života. Zbog toga je od ogromnog, presudnog značaja otkrivanje ranog HIV statusa, rekao je dr Milan Parezanović, infektolog u našoj bolnici.

Snežana Apostolović iz Crvenog krsta Kraljevo je istakla da je najvažnije dopreti do svesti mladih i sprečiti rizične oblike ponašanja.

Zavod za javno zdravlja Kraljevo je 01. decembra ogranizovao i besplatno anonimno testiranje u periodu od 12:00 do 15:00 časova, sve u cilju ranog otkrivanja prisustva HIV virusa.