Prenosimo deo članka ’’Filmske priče iz operacionih sala’’ koje je list Blic objavio opisujući najveće podvige srpskih lekara u protekloj godini:
”Čovek je stigao u bolnicu, a hirurzi su gledali u rasporen grudni koš iz koga su virili organi, a srce je još kucalo! Drugom pacijentu su doktori izvukli čitavo debelo crevo, na kome su bila čak tri raka kroz nekoliko rupica, ženu je probola greda puna zarđalih eksera kroz grudi…

Svi oni su danas živi i dobro su, a slučajevi o kojima sada govorimo obeležili su 2018. godinu i svedoče o čudima iz srpskih operacionih sala po kojima bi, sasvim sigurno, mogle da se snime i dodatne epizode kultne serije “Grejs anatomi”.

Naravno, ovo nisu jedini primeri požrtvovanosti hirurga u operacionim salama jer se oni svakodnevno bore za svaki atom života čoveka koji im je na stolu. I, kada im pacijent živ i u dobrom stanju izađe iz sale, kako hirurzi kažu za “Blic”, to im je još jedan razlog da se ponovo vrate u nju i počnu borbu za sledeći život.

RASPORENI DRVOSEČA
“Bukvalno su mu se videli svi organi”

Među najvećim lekarskim podvizima 2018. godine su hirurzi iz Opšte bolnice u Kraljevu, gde im je stigao rasporeni Svetislav.

U njihovoj zdravstvenoj ustanovi ne rade se takve vrste operacija, bolnica nema neophodne aparate, nemaju kardiohirurge, specifičan materijal za ušivanje srca, čak ni grudne hirurge!

Kako sada kažu za “Blic”, znali su da nikako ne mogu da transportuju pacijenta u takvom stanju u Klinički centar u Kragujevcu, a isto tako da, ako čoveka ne uvedu u operacionu salu za 10 sekundi, umrerće im.
Dr Goran Kamidžorac, hururg koji je predvodio ekipu u sali, kaže sada za “Blic” da je najvažnija informacija to što je Svetislav dobro, da se vratio svom poslu drvoseče, od čega živi, kao i da su njih dvojica pre tri nedelje jeli burek.

Rasporene grudi Svetislava

– Ali, kada se setim čitave drame koja se odigrala sredinom avgusta, uopšte ne znam kako smo kroz sve prošli. Bog je pogledao i njega i nas u sali. Dok smo gledali u rasporenog čoveka, prvo što sam pomislio bilo je:”Kud ću, šta ću!”. Odmah je bila okupljena čitava ekipa za salu, a sve vreme sam bio svestan toga da je naša ustanova opšta bolnica, kao i da se u njoj ne rade operacije ovog tipa, već u većim, opremljenijim ustanovama. Prvi utisak bio je da imamo jako teškog pacijenta, koji je životno ugrožen. Povrede grudnog koša bile su takve da su se bukvalno videli svi organi. Sa druge strane, opseg povreda i samu ugroženost nismo mogli da znamo, ali nam je procena bila da mora odmah u salu – kaže taj hirurg za “Blic”.

Prema njegovim rečima, na hirurgiji u toj bolnici je već 20 godina, a tako težak slučaj bio je treći po redu otkako radi u kraljevačkoj bolnici.

– Počeli smo da radimo i shvatili da bismo napravili medicinsku grešku da smo pacijenta slali u, nama nadležnu, ustanovu tercijalnog tipa Klinički centar u Kragujevcu. Pacijent ne bi izdržao put. U sali je bilo tri, četiri anesteziologa, radili smo sve “peške”. Bez mašine za takozvani vantelesni krvotok, koja je zlatni standard za operacije na srcu. Operacija je trajala dva sata, njemu su bili presečeni plućna i srčana maramica i povređeno srce – navodi dr Kamidžorac.

dr Goran Kamidžorac

Prema njegovim rečima, sve je dobro prošlo, pacijent je 20 dana posle operacije kosio travu, sada radi opet kao drvoseča, dolazi redovno na kontrole. On je zahvalan i celoj ekipi koja je tog dana bila sa njim u operacionoj sali.

Na pitanje “Blica” da li bi se opet upustio s kolegama u istu operaciju, on kaže da bi, da bi bilo lakše jer su prošli kroz ovu, kao i da bi mogli sada da patentiraju, na primer, ušivanje srce, pošto nisu imali sve što je predviđeno kada je ušivanje tog organa u pitanju.

On kroz smeh dodaje da ne bi bilo loše da zdravstvene ustanove u unutrašnjosti Srbije ponove svoju opremu.

Dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice u Ktraljevu, kaže za “Blic” da je ponosan na svoju ekipu i da su svi dobili stimulaciju za taj mesec za neverovatan uspeh.

Zahvaljujući svima njima pacijent je sada živ – naveo je on”.