Povodom obeležavanja 31. januara – Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Crveni krst Kraljevo,Opšta bolnica ”Studenica”, Dom zdravlja Kraljevo i Zavod za javno zdravlje organizovali su predavanje za učenike petog i šestog razreda Osnovne škole ”Dimitrije Tucović”. Udruženim snagama, još jednom, želeli su da ukažu na štetnost duvanskog dima po zdravlje ljudi i okoline.

Veoma je važno da se i na ovaj način učenicima osnovnih škola prezentuju alarmantni statistički podaci, koji kažu se u Srbiji više od 50% stanovništva izjašnjava kao pušači, a među decom ovog uzrasta već ima onih koji imaju iskustva sa konzumiranjem cigareta. Po rečima dr Ivone Aranđelović, načelnice Službe za plućne bolesti, pored preventivnog rada sa decom i adolescentima, potrebno je edukaciju o štetnosti konzumiranja duvana proširiti i na odrasle, što lekari ove Službe praktikuju u svakodnevnom radu.

Snežana Apostolović iz Crvenog Krsta je istakla značaj vršnjačkih edukatora, koji svojim prezentacijama i interaktivnim radionicama ostvaruju najbolje rezultate u edukaciji učenika.

Dr Marija Božović iz Zavoda za javno zdravlje je iznela podatak da je globalno istraživanje o upotrebi duvana kod mladih iz 2017. godine pokazalo da čak 11% učenika uzrasta od 11 do 15 godina konzumira duvan. Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da su ta deca bez ikakvih smetnji cigarete kupovala u prodavnicama, kioscima i marketima, bez obzira na to što su maloletna lica.

Sa predavanja je upućena jasna poruka – duvan je štetan, zato je neophodno u borbu protiv duvanskog dima uključiti stanovništvo svih uzrasta. Tesnom saradnjom zdravstvenih i prosvetnih ustanova u cilju edukacije najmlađih, možda je napravljen prvi korak u cilju zaštite stanovništva od duvanskog dima. Važno je samo istrajati.