Поводом обележавања 50 година од оснивања и исто толико година успешног рада, Служба за дечју хирургију је, у сарадњи са Секцијом за дечју хирургију Српског Лекарског Друштва, организовала дводневни Симпозијум који се одржао 20. и 21. септембра.

У ресторану Хируршке болнице, где је за ту прилику приређена изложба  цртежа деце која су се лечила на овом одељењу, најпре је одржана свечана седница. Том приликом, присутне госте је поздравио в.д. директора наше установе – др Зоран Мрвић, који је са поносом говорио о дечјој хирургији као грани медицине. Након тога, приказан је филм о Служби дечје хирургије, настао у продукцији Радио телевизије Краљево.

Почасни гост је, свакако, био др Александар Миловановић оснивач Службе, који је својим плодоносним радом и јасним визијама поставио јаке темеље ове службе. Захваљујући томе, његови наследници др Јован Бојовић, др Драган Арсић, др Зоран Миљковић, др Станко Барлов, др Зоран Мрвић и др Зоран Стевановић су имали утабан пут ка резултатима којима су обогатили своје каријере. То је, такође, велики подстрек и младим лекарима који настављају истим путем – др Ивану Филиповићу и  др Александру Милошевићу, чији долазак са специјализације очекујемо следеће године.

Истакнут је и веома значајан допринос медицинских сестара, без чијег ангажовања не би било ових завидних резултата. Јасна Вукчевић, Бранка Ковачевић, Љиљана Ратајац, Станика Миновић и Драгана Ђорђевић су пензионерке којима је такође посвећен значајан део сећања на дане када је Служба била на својим почецима. Данас, истим стазама настављају медицинске сестре предвођене Драганом Вукајловић, главном сестром ове Службе која је са задовољством говорила о тимском раду и великој љубави коју свако од запослених има за пацијенте о којима брину.

За допринос развоју Службе за дечју хирургију, др Зоран Мрвић је уручио захвалнице и монографију ЗЦ ”Студеница” и то:

  • др Александру Миловановићу – оснивачу Службе;
  • проф. др Рајку Лукачу;
  • проф. др Душанки Добановачки;
  • проф. др Радивоју Брдару;
  • проф. др Зорану Крстићу;
  • проф. др Стојану Живановићу.

Уручено је и једно специјално признање проф. др Захариасу Захариуу, професору дечје хирургије на Медицинском факултету на Кипру, дугогодишњем председнику Европског Удружења дечјих хирурга (ЕУПСА) и гостујућем предавачу Симпозијума дечјих хирурга Србије.

Награђени су захвалили на урученим поклонима, а у име локалне самоуправе обратила се прим. др Гордана Стојковић – чланица Градског већа задужена за здравство. Она је својим колегама честитала важан јубилеј пожелевши им успех у даљем раду.

Честитке за остварене резултате и место у самом врху дечје хирургије у Србији пренела је проф. др Душанка Добановачки, која је са задовољством преносила своја знања нашим лекарима.

Проф. др Синиша Дучић,  директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, се такође обратио присутнима, уз честитке домаћинима. Том приликом уручио је поклон нашем директору, у знак захвалности за успешну сарадњу.

Поводом јубилеја Службе за дечју хирургију телеграм честитке су упутили доц. др Радоје Симић – директор Института за мајку и дете ”др Вукан Чупић” из Београда и доц. др Стјепан Вишњић – директор Клинике за дечју хирургију из Загреба.

У стручном делу Симпозијума, који је уследио по завршетку свечане седнице, а који је отворила проф. др Марија Лукач – председница Секције за дечју хирургију СЛД-а,  представљени су следећи радови:

  1. ”Gastrostomy, many methods to do it. Which is the best?”

проф. др Захариас Захариу;

  1. ”Наша искуства у операцији хипоспадија за последњих 16 година” мр сци. мед. др Зоран Мрвић – предавање изложио др Иван Филиповић;
  2. ”Мултидисциплинарни приступ ретких синдрома”  проф. др Ивана Петронић
  3. ”Карцином дојке код девојчице узраста 6 година”; доц. др Александар Влаховић
  4. ”Pull through” асист. др сци. мед. др Весна Милојковић – Мариновић
  5. ”Лихен склероза у педијатријској популацији” асист. др сци. мед. Марта Бижић
  6. ”Дупликатура ректума – приказ случаја” др Ненад Жакула.

Присутни гости су били у прилици да се упознају са компанијама ”DND commerce” и ”Nefaser medical” из Београда, који су представили своје производе. 

У суботу, 21. септембра, за госте је организован излет и обилазак манастира Љубостиња.

Пријатна атмосфера, квалитетни стручни радови, размена богатих искустава учесника током дводневног дружења обележили су прославу 50 година рада краљевачке Службе за дечју хирургију. Била је то прилика да се подсетимо оних који су заслужни за оснивање, квалитетан рад и преношење знања лекарима који су их успешно наследили. Сви они заједно заслужни су за углед који ова Служба има, а самим тим и за углед наше болнице.

У годинама које предстоје, сигурни смо да ће наставити да одржавају и унапређују квалитет који их је красио. Како су једногласно сви истакли, наставиће да се боре за сваки осмех и загрљај излеченог детета, јер је то највреднија награда.