Srpsko američko medicinsko udruženje iz Merilenda ”SAMA” je neprofitna organizacija, osnovana 2009. godine, koja svake godine, pored ostalih aktivnosti, organizuje donatorske događaje u Vašingtonu, Čikagu i Torontu, kako bi pomogla zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Početkom 2019. godine poklonili su tri lampe za novorođenčad za Odsek neonatologije, a u oktobru iste godine donirali dva dvanaestokanalna EKG aparata, 2 infuzione pumpe i dva pulsna oksimetra. Prvobitna namera donatora je bila da pulsne oksimetre pokloni Službi za infektivne bolesti, ali je u razgovoru sa rukovodstvom Opšte bolnice ”Studenica” dogovoreno da se dodele  Dečjem odeljenju gde će imati punu primenu. Kompletna donacija je isporučena uz pomoć poreduzeća ”Trivax” koje je obezbedilo i obuku zaposlenih za rad na ovim aparatima.

Predstavnici udruženja ”SAMA” – Jelena i Zoran Mladenović su nas posetili 14. oktobra 2019. godine i zvanično izvršili predaju ove medicinske opreme čija je ukupna vrednost 1.231.328,00 dinara, odnosno oko 10 546 evra. Razgovarali su sa dr Miroslavom Milenkovićem – pomoćnikom direktora za dijagnostički sektor, dr Srđanom Vukašinovićem – načelnikom Službe za dečje bolesti, Marijom Mijajlović – glavnom sestrom OB ”Studenica” i Zorom Krunić – direktorkom nemedicinskog sektora.

Tom prilikom, naši prijatelji su obišli Odeljenje za infektivne bolesti gde su dodeljene dve infuzione pumpe iz ove donacije, Odeljenje za dečje bolesti koje koristi pulsne oksimetre vrhunskih performansi prilagođenih radu koji zahteva ova Služba, kao i Odeljenje za hitan prijem u internistikom odseku gde su raspoređena dva savremena EKG aparata.

Ono što se našim dragim gostima veoma dopalo je kako je Služba za pedijatrijske bolesti uređena i ukrašena, sve u cilju što prijatnijeg boravka naših najmlađih pacijenata tokom lečenja. Dr Vukašinović je objasnio da su zidove oslikali učenici Umetničke škole iz našeg grada i da saradnja još uvek traje. Zahvaljujući tome, mališani se osećaju prijatnije tokom lečenja.

Ova vredna donacija, koju je udruženje SAMA uručilo, će nam pomoći da zaokružimo proces opremanja ovih Službi i da podignemo kvalitet naših usluga. U ime najmlađih Kraljevčana, njihovih roditelja, naših sugrađana i svih zaposlenih u Opštoj bolnici ”Studenica” veliko hvala našim prijateljima zato što misle na nas i što nam pomažu u lečenju i izlečenju naših pacijenata.