U skladu sa merama koje preduzima Vlada Republike Srbije, iz Rusije je stiglo 11 aviona humanitarne pomoći, a takođe i sedam timova ruskih vojnih stručnjaka. Raspoređeni su u Beogradu, Somboru, Pančevu i Kraljevu i imaju zadatak da prouče simptome i ponašanje virusa u Srbiji, kako bi novim saznanjima pomogli u pronalaženju vakcine protiv koronavirusa.

Tokom prošle nedelje obišli su i našu ustanovu, održali zajednički sastanak sa menadžmentom Opšte bolnice ”Studenica”, Doma zdravlja Kraljevo, Zavoda za javno zdravlje Kraljevo i koordinatorom Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa u Kraljevu – prof. dr Radovanom Čekancem.

Pored dragocenog iskustva koje lekari iz Rusije razmenjuju sa srpskim kolegama, u Srbiji trenutno borave i specijalno obučene jedinice za zaštitu ABHO, koje deluju pri ruskoj armiji. Do sada su pripadnici ove jedinice dezinfikovali 65 000 kvadrata mogućeg kontaminiranog prostora u bolnicama u Srbiji, a iste aktivnosti će se nastaviti sve dok traje vanredno stanje.

Ono što ruski vojni stručnjaci izvršavaju ide u nekoliko smerova: pomoć u organizaciji dezinfekcije, tretiranju pacijenata, kao i metodskim preporukama u organizaciji rada u bolnicama. 

Na sastanku su pozitivno ocenili činjenicu da srpski lekari dobro koriste svetska iskustva, da uče na tuđim greškama i na taj način dobijaju na vremenu koje im je neophodno u borbi protiv ovog nepoznatog virusa. Sa druge stane, primetno je da nemaju dovoljno iskustva sa epidemijama i pandemijama, kakva imaju lekari iz Rusije, pa je zato ova pomoć dragocena.


Pored lekara iz Rusije, posetio nas je tim kineskih stručnjaka, koji je 21. marta stigao u Srbiju. U razgovoru sa rukovodstvom OB ”Studenica”, Doma zdravlja Kraljevo, Zavoda za javno zdravlje i Veterinarskog instituta  pohvalili su mere koje su preduzete u našoj zemlji i istakli da u zdravstvenim ustanovama prioritet treba da bude zaštita osoblja.

U okviru donacije koju je Narodna Republika Kina uputila Srbiji su i dve laboratorije u kojima će se vršiti testiranje. Tako će se povećati broj testiranih osoba, kao i broj potvrđenih slučajeva. Borba sa koronavirusom je dug proces, ali treba reći i činjenicu da smo na dobrom putu.

To je proces koji mora da se prođe, a mere koje je sprovela Vlada Srbije omogućile su da se uspostavi sistem koji se svakodnevno poboljšava.

Izgrađene su mobilne bolnice, određene kovid bolnice, nabavljena je dovoljna količina respiratora i zaštitne opreme.

Posle obilaska Kovid centra i bolničkih službi koje vrše prijem, zbrinjavanje i lečenje obolelih od korona virusa, kineski lekari su konstatovali da su i u Kraljevu preduzete odgovarajuće preventivne mere.

Zahvaljujući požrtvovanom radu lekara, medicinskih sestara i tehničara i svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, uz pomoć ekspertskih timova iz Rusije i Kine, kraj borbe sa ovim opasnim virusom je sve bliže.