Tekst preuzet sa Portala RTS, a fotografije pipadaju OB “Studenica”

Sa slabljenjem epidemije, medicinsko osoblje koje je lečilo obolele od kovida 19 dobija više nego zasluženu priliku za predah.
Na prvoj liniji borbe protiv kovida 19 petoro kraljevačkih anesteziologa pridružilo se kolegama u kragujevačkom kliničkom centru i bolnici Dragiša Mišović. Međusobna podrška olakšala im je sate provedene u skafanderima pored najteže obolelih pacijenata.
“Bili smo jako umorni kad smo se vratili otuda. Konkretno ja nisam mogla vode da se napijem. Znači umorni smo, videli smo kako izgleda raditi u tim otežanim uslovima, i moram da naglasim, bez obzira na sve mašine, aparaturu, ljudski faktor je nezamenljiv”, kaže Tatjana Petrović, anesteziolog u Opštoj bolnici “Studenica” u Kraljevu.
Tri kraljevačka lekara sa infektivnog odeljenja zbrinjavala su pacijente na Infektivnoj klinici u Beogradu. Doktorka Zorica Kostić je krajem marta i početkom aprila bila deo prijemne službe kada se tamo dnevno pregledalo i do 300 pacijenata.

“To je bilo vreme kad su bile jako teške kliničke slike gde su praktično pacijenti dolazili već u fazi kada su morali da se priključe na veštačku ventilaciju. To su bile teške forme, o virusu se jako malo znalo i nije bilo svejedno ni njima, a ni nama”, priča dr Zorica Kostić, infektolog u Opštoj bolnici “Studenica” u Kraljevu.

Dr Radomir Žarković, spec. nefrologije, bio je u Opštoj bolnici Ćuprija i pomagao kolegama koji su imali veliki broj zaraženih koronavirusom.

U lečenju pacijenata u Kragujevcu pomoglo je i 11 sestara i tehničara.

“Minimum četiri sata niko nije mogao da napusti taj prostor, tu crvenu zonu gde smo radili. Da l’ ste žedni, da l’ ste gladni, da li imate potrebu u ve-ce da idete, nije bilo mogućnosti da se izađe”, ispričao je Aleksandar Arsić, medicinski tehničar u Opštoj bolnici “Studenica” u Kraljevu.

Milenko Miljković, medicinski tehničar u toj bolnici kaže da je to neko novo iskustvo, zaista u ovoj vanrednoj situaciji, ali u svakom slučaju je pozitivno, dobro su, negativni, ali iskustvo je pozitivno.
A to iskustvo sada mogu da podele sa kolegama u matičnoj bolnici.

“Jako je bitno da niko od ovih ljudi, zaposlenih nije rekao ne, jako je bitno da smo imali i dobrovoljaca. To je jedna kolegijalnost jer i nama kada je trebala pomoć i nama su Kragujevčani pomagali”, istakao je dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice “Studenica” u Kraljevu.
Veliki doprinos u borbi protiv epidemije dali su i ostali zaposleni koji su u Kraljevu zbrinjavali pacijente i uspeli da spreče da infekcija uđe u bolnicu.