Danas je Svetski dan anestezije, posvećen lekarima anesteziolozima, koji se obeležava pod sloganom ”Kad je teško – anesteziolog”. Da je to zaista tako govori i poslednja decenija u kojoj je anesteziologija veoma napredovala, tako da je i pacijentima sve jasnija važnost i težina posla koju ovi lekari obavljaju.

U jedinici intenzivne nege anesteziolozi brinu o pacijentima 24 sata dnevno, prate njihove vitalne funkcije, učestvuju u zbrinjavanju urgentnih stanja i reanimaciji, uvode pacijente u anesteziju u operacionoj sali, nadgledaju ih u periodu posle operacije…

Pandemija korona virusa je možda najjasnije objasnila ključnu ulogu anesteziologa u lečenju i zbrinjavanju pacijenata. Iako su navikli da rade pod pritiskom i da uvek imaju mnogo posla, borba sa korona virusom je zahtevala nešto drugačiji pristup i predstavljala novi izazov za koji su takođe bili spremni.

Lekari iz Službe za anesteziju sa reanimatologijom naše bolnice su se posebno istakli u tom periodu jer su, pored preobimnog posla koji su imali u matičnoj ustanovi, pritekli u pomoć kolegama iz Beograda, Novog Pazara, Kragujevca. To je, između ostalog, bio i razlog za današnju posetu direktora OB ”Studenica” dr Zorana Mrvića.

Poseta je bila nenajavljena, pa otuda i iznenađenje na licima naših lekara koji su na jutarnjem sastanku referisali o obavljenom poslu, a i o onome što još treba uraditi. Uz reči zahvalnosti za ostvarene rezultate i simbolične poklone dr Mrvić je anesteziolozima čestitao praznik i poželeo uspeh u budućem radu.

”Doktori za san”, kako pacijenti vole da zovu anesteziologe, su se potom vratili svojim svakodnevnim aktivnostima. Treba se boriti za svaki novi udah i osmeh pacijenta, jer to je ono što je našim lekarima najveća nagrada.