Међународни дан медицинских сестара 12. мај обележава се широм света, на годишњицу рођења Флоренс Најтингејл британске медицинске сестре, зачетнице модерног сестринства као признате професије.

Сваке године Међународнo веће сестара (ICN) препоручи тему коју ће медицинске сестре широм света истраживати током године. Овогодишња тема дефинисана је под слоганом Медицинске сестре: Глас који води.

Инвестиције у сестринску професију уз поштовање људских права, осигураће боље глобално здравље.

ICN је на свом сајту објавио компилацију студија случаја које су доставиле медицинске сестре широм света како би приказале иновативне послове у које су укључене сваки дан (https://www.icn.ch/what-we-do/campaigns/international-nurses-day). У доступном материјалу приказан је рад медицинских сестара током пандемије COVID-19 , као и широка палета иновативних знања и вештина како би на прави начин бринуле за оне који пате од других болести. Брига за здравље је континуирана од рођења до смрти, од незаразних до заразних болести, менталног здравља, хроничних стања, у болници, у породичном дому, медицинске сестре пружају приступачну, и целовиту (холистичку) негу усмерену индивидуално на здравствено стање сваке особе.

Кључне поруке кампање фокусиране су на промоцију сестринске професије као и борбу за права медицинских сестара на безбедно радно окружење, пристојне плате и учешће у одлучивању (управљању).
Делећи знање и искуства медицинске сестре унапређују професију, обезбеђују квалитетну едукацију и подижу ниво квалитета здравствене неге.