Светски дан здравља, 7. април, ове године је посвећен обележавању 75 година унапређења јавног здравља под слоганом ”Здравље за све”. Овај датум се обележава као Светски дан здравља од 1948. године, а уједно и као дан оснивања Светске здравствене организације (СЗО). Током протеклих 75 година активности јавног здравља унапредиле су здравље и квалитет живота великог броја људи. Светски дан здравља је не само прилика да се осврнемо на ове успехе, већ и да укажемо да је потребно уложити додатне напоре у циљу обезбеђења здравља за све.

 

Кључне поруке Светског дана здравља 2023. године су:

 

  • Здравље за све је концепт који тежи остварењу права на здравље као основног људског права.
  • Један од кључних циљева је обезбеђење приступа здравственим услугама у складу са потребама, независно од финансијских могућности. На жалост, 30% светске популације није у могућности да приступи основним здравственим услугама, а скоро две милијарде људи суочава се са катастрофално малим могућностима издвајања за здравствене услуге и здравље, са значајним неједнакостима које утичу на оне у најугроженијим окружењима.
  • Универзална покривеност здравственом заштитом обезбеђује приступ основним здравственим услугама и пружа финансијску заштиту. Да би здравље за све постало стварност потребан је приступ висококвалитетним здравственим услугама како би појединци и заједнице могли да брину о свом здрављу и здрављу својих породица, довољан број квалификованих здравствених радника за пружање здравствених услуга и доносиоци одлука посвећени улагању у универзалну покривеност здравственом заштитом.
  • Развијање и унапређење примарне здравствене заштите је најефикаснији начин да се обезбеди и унапреди доступност здравствених услуга.
  • Ванредне околности које утичу на здравље и доступност здравственим услугама, укључујући климатске промене, миграције, хуманитарне и ратне кризе, наглашавају значај доступности услуга здравствене заштите за све.

Зашто је важна универзална доступност здравственој заштити?

Здравствена заштита је организована и свеобухватна делатност друштва чији је основни циљ остварење највишег могућег нивоа очувања здравља грађана. Здравствена заштита обухвата спровођење мера за очување и унапређење здравља грађана, спречавање, сузбијање и рано откривање болести, повреда и других поремећаја здравља и благовремено и ефикасно лечење и рехабилитацију.

У оквиру друштвене бриге за здравље обезбеђује се здравствена заштита која обухвата:

1) очување и унапређење здравља, откривање и сузбијање фактора ризика за настанак обољења, стицање знања и навика о здравом начину живота;

2) спречавање, сузбијање и рано откривање болести;

3) правовремену дијагностику, благовремено лечење, рехабилитацију оболелих и повређених;

4) информације које су становништву или појединцу потребне за одговорно поступање и за остваривање права на здравље.

 

 Шта свако од нас може да уради за своје здравље?

  • Правилно се храните! Не прескачите оброке, водите рачуна о избору намирница и начину њихове припреме. Одржавајте пожељну телесну тежину.
  • Будите физички активни сваког дана!
  • Реците НЕ дувану! Будите заговорник окружења без дуванског дима.
  • Ограничите унос алкохолних пића!
  • Дружите се!
  • Редовно контролишите своје здравље код свог изабраног лекара.

Поводом обележавања Светског дана здравља планирана је организација и одржавање великог броја здравствено-промотивних активности у локалној заједници као што су: предавања, трибине, округли столови, јавне манифестације, концерти, спортски догађаји, базари здравља.