У знак сећања на Флоренс Најнтингејл и њен рад на успостављању основа за настанак и развој сестринства, 12. мај се слави као међународни дан медицинских сестара.

Ова храбра жена, која је својим делима исписала најсветлије странице медицинске неге болесника, рођена је 12. маја 1820. године у Фиренци, по којој је добила име. Порекло из имућне енглеске породице омогућило јој је квалитетно образовање и многа путовања. Говорила је седам језика и са великом љубављу и знањем бринула о болеснима и рањенима. Реформе и мере које је она увела у санитетску службу се и данас спроводе, иако су успостављене пре више од једног века.

Сматрала је да су за добро функционисање сестринства најважнија два услова:

а) добро познавање неге болесника као специфичне медицинске вештине

б) висока морална зрелост медицинске сестре.

Водећи се овим принципима и на основу утврђених критеријума, Удружење медицинских сестара и техничара Краљева је доделило награде најбољим тимовима и појединцима из Дома здравља и Опште болнице ”Студеница”, који су својим радом дали највећи допринос развоју савременог сестринства у протеклој години.

Из Дома здравља Краљево најбољи је сестрински тим Службе за здравствену заштиту жена, а награду је уручила Станимирка Васић, председница Удружења медицинских сестара и техничара Краљево.

Из Опште болнице ”Студеница” награђена су два тима и то тим из Службе за лабораторијску дијагностику и из Одсека за гастроентерологију, награде су уручиле Станимирка Васић и Марија Мијајловић, главна сестра ОБ ”Студеница”.

Најбоља медицинска сестра, која је ово признање заслужила својим радом и тако највише допринела развоју краљевачког сестринства, је Јелена Чорбић из Службе за хитну медицинску помоћ. Награду су јој, уз честитке, уручиле Станимирка Васић, председница Удружења МСТ и Марија Мијајловић, заменица председнице Удружења.

Медицинским сестрама и техничарима који су аутори награђених радова на стручним скуповима, такође су уручене захвалнице.

На Првом националном конгресу Уније удружења медицинских сестара и здравствених техничара Србије са међународним учешћем, награђене су:

–      Ана Вујић, Служба опште хирургије, за усмену презентацију рада ”Улога медицинске сестре – техничара у збрињавању пацијената са акутним гастроинтестиналним крварењем”;

–      Зорана Јовић, Служба опште хирургије, за усмену презентацију рада ”Гасна гангрена – процес здравствене неге”;

–      Јелица Вулић, Служба за ургентни пријем, за постер презентацију рада ”Прва помоћ, тријажа и збрињавање витално угроженох пацијента – масовне несреће”;

–      Немања Тодоровић, Служба за ургентни пријем, за постер презентацију рада ”Збрињавање политрауматизованих пацијената – медицинска сестра као члан тима”:

–      На трећем Симпозијуму медицинских сестара и техничара из праксе, са међународним учешћем, у организацији Удружења здравствених техничара Брчко дистрикт Босна и Херцеговина, награђена је усмена презентација рада ”Вакцинација ММР вакцином, невакцинација – епидемија”, аутора Марије Мијајловић – главне сестре ОБ ”Студеница”;

На националном Симпозијуму одржаном у Београду од 10. до 12. маја ове године, награђени су:

–      Станимирка Васић, Служба пулмологије, за рад ”Тромбоемболија плућа – приказ случаја”;

–      Тамара Ћурчић, Служба за хитну медицинску помоћ, за рад ”Инциденција и фактори ризика у настанку коронарног синдрома у популацији млађег животног доба – у периоду од 01.01.2013. до 31.12.2017. године”;

–      Драгана Вукајловић, Служба дечје хирургије, за рад ”Цисте на јајнику у адолесцентном периоду – приказ случаја.

Мр сци. мед. др Зоран Мрвић, в.д. директора наше болнице, честитао је награђенима и још једном похвалио савестан рад медицинских сестара и техничара, који су најбројнији у нашој установи, па самим тим веома важна карика у лечењу болесника. Такође, они су велика помоћ и подршка лекарима у свакодневном раду. Истакавши да су услови у којима раде знатно бољи него раније, изразио је наду да ће њихов квалитетан рад у наредном периоду пратити и адекватне зараде.

Мсц др Мирјана Крчевинац,  директорка Дома здравља, је рекла да награде одлазе у праве руке. Служба за здравствену заштиту жена је, по резултатима које је остварила у спровођењу скрининга на карцином грлића материце, у самом врху у Србији, што је у великој мери заслуга и медицинских сестара из ове Службе. Јелена Чорбић, медицинска сестра из Службе за хитну медицинску помоћ је такође неко ко својим радом и залагањем представља прави пример млађим колегиницама.

У уметничком делу програма наступио је хор школе ”IV краљевачки батаљон” под руководством професорке Лидије Спаски. Својим песмама и  емотивним извођењем обојили су овај скуп посебном емоцијом, којом је пренета неизмерна захвалност медицинским сестрама за пожртвован рад у процесу лечења и неге пацијената.