Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом ”ОБЕЋАВАМ ДА… за моје срце, за твоје срце, за сва наша срца”.

Медицински тимови Дома здравља Краљево и Опште болнице ”Студеница” обележили су Светски дан срца у суботу, 29.септембра, у центру града акцијом превентиних прегледа (мерење крвног притиска, нивоа шећера у крви и индекса телесне масе). У овој акцији учествовале су др Милица Матовић, др Мирјана Матовић, сестре Невена Николић и Јулијана Радосављевић из Дома здравља Краљево и др Светлана Радисављевић, из Опште болнице  ”Студеница” Краљево. Интересовање наших суграђана било је велико, па је тога дана урађено 80 превентивних прегледа.

Лекари у примарној здравственој заштити свакодневно се сусрећу са пацијентима који су оболели од кардиоваскуларних болести, које су највише заступљене у старијој популацији, али је међу оболелима све више млађих особа.

”Апелујемо на суграђане да се здравије хране, да имају избалансиране оброке, богате воћем и поврћем и производима од целог зрна житарица, да имају редовну физичку активност од пола сата сваког дана”, рекла је др Милица Матовић, лекар опште праксе, нагласивши да је пушење висок фактор ризика за настанак болести срца и крвних судова и да пушачи имају 2 до 3 пута већу шансу да оболе од ових болести, односно да добију срчани или мождани удар.

”Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти и инвалидитета у свету. Да би се то променило, пацијенти треба да знају да и само могу утицати на четири главна фактора ризика (употреба дувана, неправилна исхрана, физичка неактивност и штетна употреба алкохола). Мале промене у животном стилу могу утицати на здравље нашег срца”, рекла је др Светлана Радисављевић, специјализант интерне медицине

Обележавању Светског дана срца и мотивисању грађана за превенцију, здравственим радницима придружила се и локална самоуправа. Према речима прим.др Гордане Стојковић, чланице Градског већа задужене за област здравства, ова и сличне акције доприносе подизању нивоа свести и здравствене културе грађана.

”Превенцијом кардиоваскуларних болести спречавамо њихове компликације и високу смртност, а едукацијом грађана и отклањањем фактора ризика који доводе до настанка болести, утичемо на очување радне способности становништва, на смањење броја дана боловања и степена инвалидитета, чиме доприносимо уштедама и смањењу трошкова лечења и рехабилитације кардиоваскуларних болесника”, изјавила је др Стојковић.

Према подацима Националног регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова  током 2016. године у Србији умрло је 52.102 особа. Најзаступљеније кардиоваскуларно обољење код нас је висок крвни притисак и све је чешћи код млађих особа. Зато лекари препоручују превентивне прегледе код својих изабраних лекара.

Светска федерација за срце води глобалну борбу против срчаних болести и можданог удара, са фокусом на земље у развоју и неразвијене земље преко уједињене заједнице која броји више од 200 чланица и окупља медицинске организације и фондације за срце из више од 100 земаља. Она усмерава напоре за остварење циља Светске здравствене организације да се за 25 процената смање превремени смртни исходи од болести срца и крвних судова до 2025. године. Заједничким напорима можемо помоћи људима широм света да воде бољи и здравији живот са здравим срцем.