У недељу, 16. децембра, у периоду од 08:00 до 16:00 часова, спроведена је  још једна акција бесплатних превентивних прегледа. У нашој болници, као и у здравственим установама широм Србије, грађанима је омогућено да преконтролишу своје здравље. Овога пута вршили су се офталмолошки, пулмолошки прегледи и тумор маркери за карцином дебелог црева.

У овој акцији, дванаестој по реду, прегледано је 192 грађана од којих двоје није имало регулисано здравствено осигурање. Урадили смо 124 офталмолошка и 122 прегледа од стране пулмолога. У оквиру пулмолошких прегледа урађено је 110 РТГ плућа и 11 испитивања дисајне фунције (спирометрија). Анализа тумор маркера на карцином дебелог црева урађена је за 157 наших суграђана.

Преглед плућа је организован јер су болести плућа у експанзији, нарочито малигне. План спровођења бесплатних прегледа прави се према приоритетима, до сада је акценат био на откривању кардиоваскуларних и малигних болести које су најраспрострањеније у нашој земљи.

Циљ превентивних прегледа је да се болест открије у раној фази, када је могуће излечење.Због тога су они веома посећени, о чему говори бројка од преко 220 000 прегледаних у здравственим установама које учествују у овој акцији. Бесплатни превентивни прегледи ће бити настављени и следеће године.