Према подацима Светске здравствене организације туберкулоза представља 9. по учесталости и водећи узрок смрти од једног инфективног агенса, учесталији од ХИВ/АИДС. У Европској унији годишње се пријављује око   60 000 случајева оболевања од туберкулозе. Стопа пријављивања се смањује само за око 5% сваке године. Потребан је пад од најмање 10% да би се постигли циљеви одрживог развоја и циљеви глобалне стратегије за елиминацију ТБ као јавноздравственог проблема.

Служба поливалентне патронаже краљевачког Дома здравља је овогодишњи носилац активности у циљу скретања пажње на ову опаку заразну болест.

Представници Опште болнице  ”Студеница”, Дома здравља Краљево, Завода за јавно здравље и Црвеног крста Краљево обележили су Светски дан борбе против туберкулозе у Месној заједници Центар. Том приликом је рађена  анкета са корисницима народне кухиње, обављени су индивидуални разговори и радови у малим групама на тему ”Како да препознамо, спречимо и лечимо туберкулозу”.

Заједнички рад на превенцији туберкулозе ће се наставити и у наредном периоду, са циљем да се спречи појава ове опаке болести.