Захваљујући средствима донатора – 9 пословних сарадника, купљен је савремен апарат за прање и дезинфекцију ендоскопа. Линија најновије генерације, вредна 6.984.972 динара, инсталирана је у Кабинету за гастроентерологију и за сада је једина у Србији. Омогућава комплетну дезинфекцију јер се састоји од уређаја за претпрање, прање и сушење флексибилних ендоскопа.

В.д. директор ОБ ”Студеница” др Зоран Мрвић, рекао је да је поред тога, средствима од опортунитета које је доделило Министарство правде Републике Србије купљен један колоноскоп у вредности од 2.382.000, а средствима опредељеним од Министарства здравља један гастроскоп. Тиме је кабинет комплетно опремљен, што ће знатно побољшати услове за рад, као и квалитет пружених услуга. Наша болница учествује у државном пројекту скрининга карцинома дебелог црева, где бележи одличне резултате. Краљево је други град у Србији по броју урађених колоноскопија, на основу којих се на време откривају почетне промене које доводе до настанка карцинома дебелог црева.

Др Предраг Миленковић, шеф Одсека за гастроентерологију, истакао је да је сада овај кабинет један од најсавременијих не само у Србији, већ и у ширем региону. Добро опремљен кабинет за ендоскопију, поред савременог апарата за дезинфекцију, подразумева и набавку савремених ендоскопских видео ланаца који захваљујући компонентама са изузетном резолуцијом  пружају могућност лекару да квалитетно одради дијагностику, као и интервентне процедуре. У Одсеку за гастроентерологију су и лекари и техничари обучени за рад на савременим апаратима, прате се новине везане за рад у ендоскопији, једино што им је требало је подршка у виду набавке савремене опреме, коју су куповином ових апарата и добили.

Главни техничар у Одсеку за гастроентерологију – Петар Торлаковић, рекао је да на преглед у ендоскопски кабинет долазе и пацијенти са територије Чачка, Врњачке Бање, Трстеника, Рашке, Новог Пазара, Тутина, итд. Ради се о великом броју пацијената, великом броју обављених ендоскопија.

Када се томе дода и број прегледа у оквиру скрининг програма, долазимо до великих цифара. Примера ради, на клиникама се годишње уради 350 скрининг прегледа, код нас преко 200, у Сомбору 50 до 60, у Крушевцу 10 до 20, а у Чачку се не раде ендоскопски прегледи.

Због тога је опремање овог кабинета савременим апаратима веома значајно, јер ће се побољшати и убрзати дијагностика, а тиме и лечење наших пацијената.