Драге колегинице и колеге,

Ове године због пандемије  нисмо у могућности да, као и претходних година, свечаном Академијом обележимо Међународни дан медицинских сестара  – 12. Мај.

Овај дан се обележава у спомен на датум рођења зачетнице савременог сестринства,  Флоренс  Најтингејл (12. мај 1820. године).

Савремено сестринство се сусретало са многим проблемима на путу свог развоја.

Брзо смо морали да се прилагодимо новонасталој ситуацији  и да се у најкраћем року реорганизујемо поштујући све што је препоручено, а користећи искуства својих колега и колегиница широм света.

Престали смо да бројимо сате, дане, недеље… сваки сат , дан, недеља били су кључни.

Полако нам је ванредно стање постало нормално, а истовремено и оптерећујуће.

Једни другима смо били поршка да истрајемо у свему на путу многих искушења које је професија ставила испред нас.

Често смо се питали, а и данас то исто коментаришемо, да ли је све ово требало да се деси да бисмо се више поштовали, уважавали и да би се други према здравственим професионалцима опходили са више поштовања.

Реорганизовали смо се тако да су сестре постале део тимова других Служби, других установа, часно обављајући све радне задатке.

Несугласице, различити ставови, мишљења су заборављени… истрајавали смо сваки сат, дан, недељу… Храбрили смо једни друге, едуковали појединце на сваком месту где се нађемо и то смо схватили као своју мисију.

Међународно веће медицинских сестара одредило је тему  Међународног дана медицинских сестара 2020. године као ”светски пут ка здрављу”,  са фокусом на ”прави значај медицинских сестара за све људе света”.

Година 2020. проглашена годином медицинских сестра и бабица, јер  се поклопила са 200. годишњицом рођења Флоренс Најтингејл.

Наши циљеви у будћности ће бити да изнедримо плејаду нових младих вођа медицинских сестара који ће професију преносити у наредној деценији и ширити мисију сестринства.

Прво, међу сестрама о томе шта су заправо циљеви одрживог развоја и због чега су важни.

Друго, међу становништвом, владом и осталим важним особама које доносе одлуке, о томе колики допринос сестре већ дају у остварењу ових циљева.

Ова кампања, којој се и ми придружујемо, пружа преглед свих циљева одрживог развоја и њихових повезаности са сестринском професијом.

Конкретно, пружа низ примера који показују задивљујући рад који сестре улажу да би побољшале приступ здравственој нези, да едукују становништво, да препознају проблеме сиромаштва, неправилне исхране, неједнакости и сваког другог проблема а који су уткани у циљеве одрживог развоја сестринства у свету и код нас.

Сестре, као примарни пружаоци здравствене неге групама, појединцима у свим срединама, су кључ постизања ових циљева. Али ако владе и светски лидери, као и начелници округа на локалном нивоу и председници општина, не улажу довољно у сестринску професију, промоцију здравих стилова живота, нећемо успети у овом пројекту.

Сви смо чули за цитат Махатме Гандија ”Буди промена коју желиш да видиш у свету” и иако то снажно осећамо, константно је ту и кривица што не обављамо свој део.

Сестре пак, кроз професију коју су изабрале, жртвују се сваког дана да би помогле другима. Нас, сестре, често пореде са анђелима, сматрају идолима, особама великог срца.

Па колико још можемо да учинимо?

Одговор на то је да ове године, ICN са овом темом жели да подигне свест људи о томе колико су сестре важне у нашим животима. Да ли ово значи да ICN жели да сестре раде више? Да ли се од сестара стварно тражи да решавају проблеме у свету кад су већ преморене и недовољно плаћене?

Одговор једноставан: сестре то већ раде! ICN, на овај начин слави наше успехе. Можда и не схватамо колико наш рад помаже  у остварењу ових циљева.

Кроз овај пројекат ICN, осим претходно наведених разлога, жели да исприча приче о свим херојима сестринства који стреме да побољшају људске животе кроз низ акција. Тако нас инспиришу да сви можемо променити свет, наш свет, као што оне мењају своја окружења и стварају здравији свет.

Циљеви одрживог развоја су нам свима познати – у нашим каријерама и приватним животима. Свако од нас може и већ ствара  промене. Сестре, славите своја постигнућа, делите несебично своје приче, искуства  и нека нам глас буде вођа.