Текст преузет са Портала РТС, а фотографије пипадају ОБ “Студеница”

Са слабљењем епидемије, медицинско особље које је лечило оболеле од ковида 19 добија више него заслужену прилику за предах.
На првој линији борбе против ковида 19 петоро краљевачких анестезиолога придружило се колегама у крагујевачком клиничком центру и болници Драгиша Мишовић. Међусобна подршка олакшала им је сате проведене у скафандерима поред најтеже оболелих пацијената.
“Били смо јако уморни кад смо се вратили отуда. Конкретно ја нисам могла воде да се напијем. Значи уморни смо, видели смо како изгледа радити у тим отежаним условима, и морам да нагласим, без обзира на све машине, апаратуру, људски фактор је незаменљив”, каже Татјана Петровић, анестезиолог у Општој болници “Студеница” у Краљеву.
Три краљевачка лекара са инфективног одељења збрињавала су пацијенте на Инфективној клиници у Београду. Докторка Зорица Костић је крајем марта и почетком априла била део пријемне службе када се тамо дневно прегледало и до 300 пацијената.

“То је било време кад су биле јако тешке клиничке слике где су практично пацијенти долазили већ у фази када су морали да се прикључе на вештачку вентилацију. То су биле тешке форме, о вирусу се јако мало знало и није било свеједно ни њима, а ни нама”, прича др Зорица Костић, инфектолог у Општој болници “Студеница” у Краљеву.

Др Радомир Жарковић, спец. нефрологије, био је у Општој болници Ћуприја и помагао колегама који су имали велики број заражених коронавирусом.

У лечењу пацијената у Крагујевцу помогло је и 11 сестара и техничара.

“Минимум четири сата нико није могао да напусти тај простор, ту црвену зону где смо радили. Да л’ сте жедни, да л’ сте гладни, да ли имате потребу у ве-це да идете, није било могућности да се изађе”, испричао је Александар Арсић, медицински техничар у Општој болници “Студеница” у Краљеву.

Миленко Миљковић, медицински техничар у тој болници каже да је то неко ново искуство, заиста у овој ванредној ситуацији, али у сваком случају је позитивно, добро су, негативни, али искуство је позитивно.
А то искуство сада могу да поделе са колегама у матичној болници.

“Јако је битно да нико од ових људи, запослених није рекао не, јако је битно да смо имали и добровољаца. То је једна колегијалност јер и нама када је требала помоћ и нама су Крагујевчани помагали”, истакао је др Зоран Мрвић, директор Опште болнице “Студеница” у Краљеву.
Велики допринос у борби против епидемије дали су и остали запослени који су у Краљеву збрињавали пацијенте и успели да спрече да инфекција уђе у болницу.