Овогодишњи 16. октобар – Светски дан здраве хране обележен је нешто другачије. Због важећих мера за сузбијање корона вируса, прилагодили смо и наше активности, па смо посетили Саветовалиште за здраву исхрану које функционише у склопу ОБ ”Студеница”.

”Једна од кључних чињеница у области правилне исхране је велики утицај неухрањености, прекомерно ухрањених или гојазних. Светска истраживања су утврдила да све то утиче на смањење прихода чак до 3,5 билона америчких долара на годишњем нивоу. Због тога, а и због великог утицаја на здравље људи здрава исхрана је од пресудног значаја”, истакла је Данка Нешовић, нутрициониста – дијететичар из наше установе.


Основни принципи здраве исхране, којих би требало да се придржавамо су:

Не једемо када смо гладни, већ када је време за оброк;

Оброк не треба да буде ни оскудан ни преобилан;

Током дана конзумирати храну распоређену на 5 – 6 оброка (3 главна и 2 – 3 ужине). Ужине су углавном састављене од воћа, али се могу заменити шаком ораха, лешника или других орашастих плодова.

Поврће у јеловнику треба да буде заступљено у две до три порције дневно, да буде кратко термички обрађено, гриловано или барено. Веома је важно да конзумирамо поврће са нашег поднебља јер то највише прија нашем организму.

У исхрани треба користити посна меса јунетину, пилетину, ћуретину. Риба треба да се нађе на нашој трпези бар два пута током недеље, припремљена у рерни или на роштиљу. Укратко, најправилнији начин исхране је медитерански, са доста рибе поврћа и воћа.

Такође, треба уносити довољно течности, првенствено воде јер ћемо на тај начин утолити жеђ, а и избећи да конзумирањем разних врста сокова унесемо додатне, непотребне калорије.

Поред здраве исхране, за здрав и квалитетан живот неопходна је физичка активност и здрав сан.

Све ове, као и многе друге савете и препоруке, наши суграђани могу добити у Саветовалишту за правилну исхрану које, после краће паузе због пандемије корона вируса, поново ради.

Сваког уторка и четвртка, у периоду од 9:00 до 11:00 часова, грађани се могу јавити нашем нутриционисти – дијететичару, а просторије Саветовалишта се налазе у сутерену Поликлинике.