На основу Одлуке Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље ”Милан Јовановић Батут”, од понедељка, 02. новембра спроводиће се скрининг прегледи карцинома дојке и у Краљеву. Мобилни мамограф биће постављен испред Поликлинике, а скрининг је намењен женама старосне доби од 45 до 69 година.

Због тренутне епидемиолошке ситуације и спровођења мера заштите од корона вируса, наше суграђанке које у последње две године нису радиле мамографију преглед могу заказати искључиво телефоном. За то су одређена три телефонска броја: 301-633; 060/576-2288 и 060/576-2289. Заказивање прегледа на мобилном мамографу обављаће се радним данима у периоду од 9:00 до 12:00 часова.

”Постављање мамографа се поклопило са редовним циклусом скрининга на карцином дојке, који се ради на две године. Пре две и по године мобилни мамограф је био постављен у Краљеву три и по  месеца и за то време урађено је 4 700 прегледа, за које смо ангажовали колеге из Клиничког центра Ниш. Овога пута на мамографу ће радити наши радиолошки техничари, а снимке ће очитавати наши лекари радиолози”, рекао је др Зоран Мрвић, в.д. директора ОБ ”Студеница”, уз позив нашим суграђанкама да ураде овај преглед.

”Очекујемо велико интересовање за ову врсту прегледа и обавештавамо суграђанке да ће мобилни мамограф бити у Краљеву онолико дуго колико буде постојало интересовање Краљевчанки. Мамограф ће радити од 7:30 до 18:30 часова, а очекујемо да ћемо моћи да прегледамо 38 жена свакога дана”, рекла је директорка Дома здравља Краљево, др Мирјана Крчевинац.

На преглед треба понети документацију са ранијих прегледа, а резултати ће се штампати у два примерка – један се шаље поштом на кућну адресу, а други иде изабраном гинекологу који ће спровести даљу дијагностику и лечење, уколико је то потребно.

У складу са ситуацијом спроводиће се све превентивне епидемиолошке мере, ношење заштитних маски је обавезно, а вршиће се и редовно проветравање и дезинфекција простора. У случају драстичног погоршања епидемиолошке ситуације може доћи до привременог прекида рада, али о томе ће јавност бити на време обавештена.