Више од годину дана траје борба са короном. За то време, поред оболелих од корона вируса, збрињавају се и сви други пацијенти којима је потребна здравствена заштита. Добром организацијом Служби, захваљујући довољној количини заштитне опреме и спровођењем прописаних епидемиолошких мера, наши запослени успевају да остваре већи део планираног из претходне године.

О организацији рада у Ковид болници, као и о збрињавању свих осталих пацијената говорио је др Зоран Мрвић, в.д. директора наше установе:

Др Зоран Мрвић

”Од тренутка када смо постали Ковид болница, определили смо најпре део, а касније и читаву интернистичку болницу, за смештај пацијената оболелих од ковида 19. То је укупно око 120 кревета. Када је у питању пружање кисеоничке потпоре, можемо да збринемо сто пацијената, јер је већини пацијената у нашој Ковид болници потребна терапија кисеоником. То је  основни разлог због чега настојимо да број пацијената држимо испод бројке 100, а захваљујући доброј сарадњи са крушевачком Ковид болницом, одређен број пацијената упућујемо и у Крушевац.

Када су у питању Службе ван Ковид болнице, покушали смо да целе године радимо колико год је то могуће у складу са нашим планом, једина пауза је била у време полицијског часа, све остало је рађено пуним капацитетом”, истакао је др Мрвић.

Током 2020. године урађено је 210 000 амбулантних прегледа. Поређења ради, у 2019. години је обављено 280 000 прегледа. Урађено је 676 операција малигних обољења, што је у односу на 2019. годину око 80%, такође и 4 557 операција у општој анестезији. План није испуњен када су у питању хладне или елективне операције у Служби опште хирургије, ортопедије и дечје хирургије. Нису рађене ни операције катаракте и уградње сочива у Служби за офталмологију, првенствено због максималног ангажовања анестезиолога у Ковид болници.

Од 216 лекара, колико је запослено у нашој болници, 140 лекара је до сада учествовало у раду Ковид болнице. Када се од укупног броја одузме 50 лекара који су на специјализацији, старији од 62 године који су интерним договором изузети од рада у Ковид болници, запослени који су лечени од малигних болести или имају угрожено здравље од неке хроничне болести, добије се број лекара који су учествовали у раду Ковид болнице.

Око 500 медицинских сестара је радило у Ковид болници, од 691 колико их је укупно запослено. Осим њих, ангажовано је 70 немедицинских радника, а тренутно је у ковид режиму 170 запослених. То много отежава уобичајен рад, али уз добру организацију застоја нема.

”Поред тога смо, у сарадњи са Институтом за јавно здравље ”Милан Јовановић Батут” од новембра до марта месеца спровели скрининг прегледе на мамографу. То је додатно оптеретило Службу за радиологију, али је и тај посао одрађен ваљано. Од 1994 прегледа 169 налаза је имало ознаку BI RADS 4, што је захтевало даљу дијагностику. Код 5 пацијенткиња је откривена  промена а биопсијом је утврђено да су 2 биле малигне.

Током прошле године је урађено 11 500 дијализа, то је процес који се обављао без прекида, а обављено је и 1278 порођаја. Једноставно, морамо да научимо да живимо са короном”, закључио је др Мрвић.

Др Душица Александровић

Др Душица Александровић – начелница Службе за онкологију и хемио терапију: ”Од почетка пандемије наше одељење није престајало са радом. У марту и априлу месецу прошле године смо имали мањи број прегледа, али што се тиче хемио терапије промена није било. Збрињавали смо наше пацијенте као и пре епидемије, 4 356 хемиотерапија је подељено у 2020. години. То је отприлике за 10% мање него 2019. године, али не значи да смо имали мањи број пацијената. Смањили смо број долазака наших пацијената и могућност њиховог заражавања корона вирусом тако што смо, тамо где су могућности то дозвољавале, прелазили са месечне такозване хормонске терапије на двомесечну и шестомесечну”, рекла је др Александровић.

Др Драгиша Костић

Др Драгиша Костић – начелник Службе за ортопедију је такође известио о условима у којима Служба којом руководи функционише у време епидемије коронавируса, када је велики број здравствених радника ангажован у Ковид болници: ”Имали смо испомоћ са других одељења, што је јако битно. У прошлој години је обављено преко 14 000 прегледа у ортопедској амбуланти, неколико стотина операција, на нашем одељењу је лежало преко 900 пацијената са повредама. За време ковида нисмо радили елективне операције ни операције пацијената са листе чекања, али смо у једном периоду успели, када су услови то дозволили, да испунимо 51% од предвиђеног плана за прошлу годину. Поменућу само урађених преко 100 тоталних протеза кука. На нашем одељењу ради 26 запослених, од тога је 5 лекара а остало су медицинске сестре и техничари. За време трајања епидемије имали смо 16 запослених који су оболели од ковида, а у децембру месецу је у служби било свега 3 лекара и 4 мед. сестре. Упркос томе, они су успели да изнесу терет повећаног посла који се пред њих поставио. Операције које могу да се планирају одложили смо, а трауматологија коштано зглобног система је збрињавана. Преко трећине запослених у Служби за ортопедију је било ангажовано у Ковид болници, што је резултирало повећаним обимом посла за остале запослене. Ипак, успели смо да се изборимо и са тим”, истиче др Костић.

Велики труд улажу запослени у нашој болници да се збрину сви којима је помоћ потребна, како у Ковид болници тако и ван ње. Једина молба коју имају за наше суграђане је она иста од пре годину дана: ”Чувајте себе и своје ближње, јер тако помажете и нама”