Светска здравствена организација  обележава 5. маја Међународни дан бабица. Ово занимање је један је од најлепших, најодговорнијих и најхуманијих позива, а свој празник,  који се обележава од 1992. године са циљем да се ова професија промовише, већина њих проводи радно.

Бабице, као стручне медицинске сестре су спона између пацијента и доктора и веома су битне за жене које се налазе у фази највећег бола и радости. Посао бабице је по многима најстарије занимање на свету,  пре свега изузетно одговоран, истовремено и величанствен, јер се присуствује и помаже да нови живот дође на свет.

Међународни дан бабица указује на њихов значај за изградњу бољег здравља и ојачавању структуре породице и заједнице.  Према подацима Светске здравствене организације сваког минута широм света 380 жена зачне, 190 жена суочено је са непланираном и нежељеном трудноћом, 110 жена доживи искуство компликација у трудноћи, 40 жена уради ризичан абортус, једна жена умре, а за бабице се каже да су оне срце и наука рађања.

Како су бабице директно повезане са здрављем будућих мајки и њихових поколења, веома је битно скренути пажњу јавности на њихову огромну улогу у целокупном здравственом систему.

Свим акушерским сестрама – бабицама, у Дому здравља Краљево и ОБ ”Студеница” Краљево, честитамо њихов дан!