Псоријаза је болест која осим промена на кожи у виду црвенила, љуспица и свраба, даје и системске манифестације, и значајно утиче на квалитет живота оболелих. Код тежих облика псоријазе могу се јавити придружене болести као што су дијабетес типа 2, кардиоваскуларна обољења, метаболички синдром, псоријатични артритис, запаљенске болести црева. Због изражених промена на кожи, пацијенти се суочавају са стигматизацијом јер се псоријаза још увек сматра заразном болешћу, што доводи до изолованости, анксиозности и депресије пацијената.

Општа болница ”Студеница” организује 21. маја од 9-13 часова бесплатне прегледе за пацијенте са псоријазом. Циљ је да што више пацијената буде прегледано, да се информишу, мотивишу и охрабре да се лече јер су могућности лечења псоријазе данас много веће него пре неколико година. На располагању су лекови за локалну и системску примену, укључујући и биолошку терапију за пацијенте са умереним и тешким обликом псоријазе који нису одговорили на конвенционалну системску терапију. Одговарајућим и правовременим лечењем, болест се држи под контролом, повлаче се промене на кожи и смањује ризик од развоја других обољења, а оно што је веома значајно за пацијенте – побољшава се квалитет живота, омогућавају се несметане социјалне и професионалне активности.

Распрострањеност псоријазе је 2% у општој популацији, па је процена да у Србији има око 140.000 оболелих. Око 20-30% пацијената има умерену и тешку форму псоријазе која се мора лечити системском терапијом, укључујуцћи биолошке лекове.