У оквиру ”Forward” програма Европске асоцијације ендоскопских хирурга у периоду од 23. маја до 24. јуна, у Напуљу је боравио др Ивица Зарев, специјалиста опште хирургије, који је завршава субспецијалистичке студије. Едукација из области лапароскопске хирургије одвијала се у Универзитетској клиници Federico II на Одељењу минимално инвазивне онколошке хирургије, под менторством професора Umberta Bracalea и Franceska Corcionea.

О едукацији и стеченом драгоценом искуству др Ивица Зарев у свом извештају каже:

”У том периоду свакодневнo сам присуствовао, како одељенским визитама пацијената, тако и операцијама које су свакодневно извођене на овој клиници. Важно је напоменути да су оператори по звању општи хирурзи, тако да сам имао прилику да видим операције из целокупне хирургије. Акценат је свакако стављен на операције извођене лапароскопском методом.

Ово је била прилика да се упознам са њиховим начином рада, техничким карактеристикама уређаја које користе у свакодневном раду, као и да разменим мишљења по питању хируршких дилема које су актуелне на нашим стручним састанцима.

Такође је важно да напоменем да сам у овом периоду био присутан на два значајна догађаја. Први је одржан 9. јуна, када је професор Francesko Corcione извео лапароскопску ресекцију колона због карцинома ректосигмидног прелаза, коју су уживо пратиле колеге из целог света преко IRCAD-vog live-stream линка. Други значајан догађај за мене се одиграо у периоду од 14. до 16. јуна, када је на овој клиници одржана традиционална италијанска школа напредне лапароскопије. Гости и активни учесници састанка били су еминентни стручњаци из области лапароскопске хирургије.

Имао сам задовољство да сретнем, упознам и разговарам са најзначајнијим именима савремене италијанске лапароскопије. Искуства која су они пренели на полазнике ове школе могу се лако применити у свакодневном хируршком раду. У овом периоду присуствовао сам и операцијама извођеним на роботском систему DaVinci.

Не могу да не поменем да када се нађете у непознатом граду у другој држави, а не познајете добро ондашњи језик, љубазност домаћина коју сам имао поништила је први осећај нелагодности због непознатог поднебља. Од својих колега сам имао топао дочек, прилику да са њима свакодневно размењујем мишљења и искуства и прелеп испраћај последњег дана.

Разговарао сам са професорима Umbertom Baracale-om и Franceskom Corcione-om и они су се сложили да ће се, уколико их позовемо, радо одазвати позиву за стручну посету нашој болници”, наводи у свом извештају др Ивица Зарев, који је својим илустрацијама забележио најважније моменте операција. Ове хируршке интервенције и приказани радови ће бити објављени у бројним иностраним часописима.

Поред успешног лечења и излечења пацијената, вредност једног колектива мери се и квалитетом кадра, односно његових запослених. Наша установа са поносом може да представи лекаре, медицинске сестре, немедицинске раднике из својих редова, који своје образовање свакодневно обогаћују и надограђују.

Један од лекара који је својим раскошним знањем, вештинама и жељом за константним усавршавањем завредио пажњу својих ментора током студија, а касније и током специјализације и уже специјализације, је др Ивица Зарев кога, ако је судити по његовом досадашњем ангажовању, тек чекају професионални успеси.