У петак. 04. маја, у Краљеву је потписан уговор о новој донацији добротвора из Канаде Миломира Главчића, чија ће помоћ граду на Ибру, после куповине скенера за нашу болницу у Краљеву премашити  два милиона евра.

Људина Миломир Главчић био је тек младић, када је пре више од 70 година отишао из Србије, али никада није заборавио своју земљу и људе којима је помоћ потребна.

Све приче везане за тог човека који другима помаже од срца и зато што се радује осмесима на лицима оних којима је помогао, чудесно су лепе. У сваку стаје прича о људскости и хуманости, а овај, некада босоноги дечак из села Попе код Јошаничке Бање, жали једино што нема неку нафтну платформу како би могао баш свима који му се обрате – да помогне. Нада се, каже, да ће му у хуманости помоћи и други који то могу. Србији је овај добри човек до сада поклонио више од седам, а Краљеву  више од два милиона евра.

Danas su Miroljub Dugalić, novinar iz Kraljeva i direktor Opšte bolnice ”Studenica”  dr Zoran Mrvić potpisali Ugovor o Glavčićevoj donaciji gradu na Ibru, za koju dobrotvor iz Kanade uplaćuje na račun dobavljača 247.500 evra. Kako je na konferenciji za novinare pojasnio Dugalić, inače dopisnik ”Politike”  iz Kraljeva i čovek u kojeg Milomir Glavčić ima veliko poverenje, pa zbog toga predstavlja i neku vrstu ”veze” dobrotvora sa Kraljevom. Osim skenera, Glavčić je obećao da će razmotriti i molbu čelnika naše bolnice kojoj gravitira oko 500.000 ljudi, da donira i set za laparaskopsku hirurgiju vredan oko 80.000 evra (onaj koji doktori sada koriste star je 14 godina).

Sa ovom donacijom, posle izgradnje mosta, kupovine magnetne rezonance i drugih sitnijih aparata za kraljevačku bolnicu, izgradnje vrtića na Beranovcu, vrednost ukupno doniranih sredstava za grad na Ibru premašiće dva miliona evra – istakao je Dugalić, prenoseći svima pozdrave dobrotvora, koji je uz ovu donaciju i najbližima poslao još oko 50.000 evra.

Načelnik Raškog upravnog okruga podsetio je na sve ranije pomoći Milomira Glavčića Kraljevu, Raški i rodnom kraju i transparentnost u trošenju sredstava doniranih  za igradnju puteva, škola, domova kulture na području Raškog okruga.

Gospodin Glavčić želi da zadrži ljude da ostanu u Srbiji, da im u njihovoj zemlji omogući kvalitetniji život, a mi smo sa svoje strane učinili sve da se zna  za šta je svaki dinar njegovih donacija utrošen – rekao je zahvaljujući se na donaciji načelnik Raškog okruga.

Marica Mijaljović, zamenica gradonačelnika Kraljeva takođe se zahvalila Milomiru Glavčiću koji, kako je istakla, nikada nije zaboravio ljude zemlju iz koje je otišao, a ni to koliko je zdravlje važno, pa pomaže baš u toj oblasti.

Prema podsećanju direktrora Opšte bolnice ”Studenica”  dr Zorana Mrvića, kupovina magnetne rezonance koju je 2015. godine Glavčić donirao Kraljevu bila je pravi potez, zaposleni u bolnici zahvalni su dobrotvoru i na kupovini defibrilatora vrednog 6.000 evra u avgustu prošle godine, a kupovina još jednog skenera smanjiće liste čekanja, jer pacijenti u Kraljevu danas čekaju između četirii i šest meseci na pregled na skeneru.

Kraljevu je još jedan skener neophodan,  jer postojeći pre podne radi za bolničke, a samo popodne za eksterne pacijente, star je devet godina, na njemu je obavljeno 5.918 pregleda, a rendgenska cev poslednji put je zamenjena krajem 2016. godine i neophodna joj je zamena do kraja juna – pojasnio je dr Mrvić.

On je podsetio da, kada je u pitanju donacija, ne postoji potreba raspisivanja javne nabavke. Tražeći najpovoljniju ponudu, zbog velike konkurencije među dobavljačima, stručne službe naše bolnice su uspele da spuste cenu sa 320.000 na 247.500 evra.

Aparat je najnovije generacije iz 2017. godine i Kraljevo će biti prvi grad u Srbiji koji će imati 80-redni 64-slajsni skener sa velikom preciznošću snimaka – naveo je dr Mrvić, najavivši da će novac dobrotvor uplatiti drektno dobavljaču i da od trenutka potpisivanja ugovora traje rok od 60 dana za isporuku aparata.

Novinar Miroljub Dugalić podsetio je da će se na sednici gradske skupštine, početkom naredne sedmice, naći predlog da ulica sa desne strane Ibra, na ribničkoj strani, od mosta Milomira Glavčića do kružnog toka u Ribnici – ponese Glavčićevo ime i pozvao je odbornike da taj predlog podrže.

Zanimljivo je da Milomir Glavčić pomaže Kraljevu u kojem ima samo rođake i zbog jednog neverovatnog događaja. Kada je za vreme Drugog svetskog rata, posle bombardovanja Beograda u kojem je šegrtovao, dečkić Milomir Glavčić krenuo kući u Rašku, putovao je bez dinara za hranu. Dok je gladan sedeo na beogradskoj železničkoj stanici, neki čovek seo je pored njega da prezalogaji.

Pitao je i njega da li je gladan, ali Milomir iz učtivosti odgovara da nije. Na to čovek izvadi jedno jaje i hleb, rekavši:  ”Uzmi malo, zavaraj tu glad”. U vozu su se malo bolje upoznali, a kada se ispostavilo da su tokom noći partizani minirali prugu i da se ka Raški vozom dalje ne može, Milomir je odlučio da prespava u čekaonici na stanici. Čovek ga je odveo kod svog prijatelja u Ribnicu, gde je i Milomir prespavao i počašćen hranom.

” U teškoćama, ko god da je u pitanju, pojedinac, grupa ljudi, grad, uvek se javi neko da pomogne. Tako i ja Kraljevu. Čoveka koji mi je te noći pomogao – nikada više nisam video, ali ga nikada nisam zaboravio” – ispričao je jednom dobrotvor iz Kanade.

Milomir Glavčić Kraljevu je za izgradnju mosta preko Ibra darivao million evra, Opštoj bolnici kupio magnetnu rezonancu, svake godine pomaže svoje rođake koji ovde žive, a pomogao je i brojne ljude koji su mu se obratili za pomoć. Dosta i za nekoliko života, a Milomiru Glavčiću dovoljno za ovaj jedan koji je ljudima posvetio na najlepši mogući način.