Удружење ”Vancouver Humanitarian Society” из Канаде сваке године организује донаторске вечери за опремање дечјих болница у Србији. До сада су помагали болницама у Сомбору, Горњем Милановцу, Врању, Зрењанину, Крагујевцу, Пожаревцу, Суботици, Пироту, Зајечару, Сремској Митровици, Ваљеву, Ужицу, Крушевцу, а ове године донација је стигла и у Краљево.

На банкету који је одржан у фебруару ове године прикупљено је 10 000 евра, а тај новац је искоришћен за куповину опреме за дечје одељење наше болнице. Компанија ”Хапел” из Београда, која сарађује са ванкуверским удружењем, је извршила набавку следећих апарата:

  • Микроскоп – 1 ком;
  • Инфузиона шприц пумпа -1 ком;
  • Вокуметријска пумпа
  • Инхалатор – 2 ком;
  • ЕКГ апарата – 1ком;
  • Холтер – 1 ком.

Др Срђан Вукашиновић – начелник педијатријске службе је захвалио донаторима и представницима компаније ”Хапел” и истакао да је ова донација драгоцена јер ће омогућити ефикаснију дијагностику и лечење наших најмлађих. ”Такође, срећни смо и због чињенице да тамо негде, у туђини, неко мисли на нас”, рекао је др Вукашиновић уручивши донаторима захвалницу и монографију наше установе.

Негослав Ђаја из компаније ”Хапел” је рекао да је ова савремена опрема набављена у консултацији са нашим педијатрима, у складу са потребама Службе. Он је пренео поздраве председника Удружења из Ванкувера – господина Драгана Пауновића и изразио задовољство што ће још једна болница бити опремљена савременим апаратима.

У име руководства ОБ ”Студеница” донаторима је захвалио др Милан Парезановић, помоћник директора, рекавши да без обзира на чињеницу што се улажу свакодневни напори и дотрајала опрема обнавља, свака донација је драгоцена, а посебно она која ће омогућити ефикасније лечење и излечење наших најмлађих пацијената. Захвалио је представницима компаније ”Хапел” и Сабору Србије из Канаде, пожелевши им добро здравље и наставак успешних акција.

На дечјем одељењу наше болнице годишње се хоспитализује око 2 000 деце, а просек боравка на одељењу је око 5 дана, што је на нивоу европских болница. Са обновљеном опремом, електронском комуникацијом са установама терцијарног нивоа, свакако ће се убрзати дијагностика и лечење наших пацијената, а самим тим и њихово излечење.