Српско америчко медицинско удружење из Мериленда ”SAMА” је непрофитна организација, основана 2009. године, која сваке године, поред осталих активности, организује донаторске догађаје у Вашингтону, Чикагу и Торонту, како би помогла здравственим установама у Србији.

Почетком 2019. године поклонили су три лампе за новорођенчад за Одсек неонатологије, а у октобру исте године донирали два дванаестоканална ЕКГ апарата, 2 инфузионе пумпе и два пулсна оксиметра. Првобитна намера донатора је била да пулсне оксиметре поклони Служби за инфективне болести, али је у разговору са руководством Опште болнице ”Студеница” договорено да се доделе  Дечјем одељењу где ће имати пуну примену. Комплетна донација је испоручена уз помоћ поредузећа ”Trivax” које је обезбедило и обуку запослених за рад на овим апаратима.

Представници удружења ”SAMA” – Јелена и Зоран Младеновић су нас посетили 14. октобра 2019. године и званично извршили предају ове медицинске опреме чија је укупна вредност 1.231.328,00 динара, односно око 10 546 евра. Разговарали су са др Мирославом Миленковићем – помоћником директора за дијагностички сектор, др Срђаном Вукашиновићем – начелником Службе за дечје болести, Маријом Мијајловић – главном сестром ОБ ”Студеница” и Зором Крунић – директорком немедицинског сектора.

Том приликом, наши пријатељи су обишли Одељење за инфективне болести где су додељене две инфузионе пумпе из ове донације, Одељење за дечје болести које користи пулсне оксиметре врхунских перформанси прилагођених раду који захтева ова Служба, као и Одељење за хитан пријем у интернистиком одсеку где су распоређена два савремена ЕКГ апарата.

Оно што се нашим драгим гостима веома допало је како је Служба за педијатријске болести уређена и украшена, све у циљу што пријатнијег боравка наших најмлађих пацијената током лечења. Др Вукашиновић је објаснио да су зидове осликали ученици Уметничке школе из нашег града и да сарадња још увек траје. Захваљујући томе, малишани се осећају пријатније током лечења.

Ова вредна донација, коју је удружење SAMA уручило, ће нам помоћи да заокружимо процес опремања ових Служби и да подигнемо квалитет наших услуга. У име најмлађих Краљевчана, њихових родитеља, наших суграђана и свих запослених у Општој болници ”Студеница” велико хвала нашим пријатељима зато што мисле на нас и што нам помажу у лечењу и излечењу наших пацијената.