У складу са мерама које предузима Влада Републике Србије, из Русије је стигло 11 авиона хуманитарне помоћи, а такође и седам тимова руских војних стручњака. Распоређени су у Београду, Сомбору, Панчеву и Краљеву и имају задатак да проуче симптоме и понашање вируса у Србији, како би новим сазнањима помогли у проналажењу вакцине против коронавируса.

Током прошле недеље обишли су и нашу установу, одржали заједнички састанак са менаџментом Опште болнице ”Студеница”, Дома здравља Краљево, Завода за јавно здравље Краљево и координатором Кризног штаба за борбу против корона вируса у Краљеву – проф. др Радованом Чеканцем.

Поред драгоценог искуства које лекари из Русије размењују са српским колегама, у Србији тренутно бораве и специјално обучене јединице за заштиту АБХО, које делују при руској армији. До сада су припадници ове јединице дезинфиковали 65 000 квадрата могућег контаминираног простора у болницама у Србији, а исте активности ће се наставити све док траје ванредно стање.

Оно што руски војни стручњаци извршавају иде у неколико смерова: помоћ у организацији дезинфекције, третирању пацијената, као и методским препорукама у организацији рада у болницама. 

На састанку су позитивно оценили чињеницу да српски лекари добро користе светска искуства, да уче на туђим грешкама и на тај начин добијају на времену које им је неопходно у борби против овог непознатог вируса. Са друге стане, приметно је да немају довољно искуства са епидемијама и пандемијама, каква имају лекари из Русије, па је зато ова помоћ драгоцена.


Поред лекара из Русије, посетио нас је тим кинеских стручњака, који је 21. марта стигао у Србију. У разговору са руководством ОБ ”Студеница”, Дома здравља Краљево, Завода за јавно здравље и Ветеринарског института  похвалили су мере које су предузете у нашој земљи и истакли да у здравственим установама приоритет треба да буде заштита особља.

У оквиру донације коју је Народна Република Кина упутила Србији су и две лабораторије у којима ће се вршити тестирање. Тако ће се повећати број тестираних особа, као и број потврђених случајева. Борба са коронавирусом је дуг процес, али треба рећи и чињеницу да смо на добром путу.

То је процес који мора да се прође, а мере које је спровела Влада Србије омогућиле су да се успостави систем који се свакодневно побољшава.

Изграђене су мобилне болнице, одређене ковид болнице, набављена је довољна количина респиратора и заштитне опреме.

После обиласка Ковид центра и болничких служби које врше пријем, збрињавање и лечење оболелих од корона вируса, кинески лекари су констатовали да су и у Краљеву предузете одговарајуће превентивне мере.

Захваљујући пожртвованом раду лекара, медицинских сестара и техничара и свих запослених у здравственим установама, уз помоћ експертских тимова из Русије и Кине, крај борбе са овим опасним вирусом је све ближе.