Srbija je po oboljevanju od raka na 18., a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi. Treći i najčešći uzrok smrti među ženama starijim od 45 godina je rak dojke, koji se dijagnostikuje kod svake 12. žene. To jasno ukazuje na neophodnost većeg angažovanja na preventivi i ranom otkrivanju raka, što Republika Srbija i čini uvođenjem organizovanih skrining programa.
Jedan od njih je nedavno završen u Kraljevu, kada je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, na inicijativu Doma zdravlja i u saradnji sa OB ”Studenica”, u našem gradu 4 i po meseca bio pokretni mamograf. Zahvaljujući odlično organizovanoj kampanji, ovoj akciji se odazvalo preko 95odsto prijavljenih žena (od 4 760), što pokazuje sve veći stepen odgovornosti kod naših sugrađanki kada je reč o očuvanju zdravlja.
Preventivni pregledi na pokretnom, digitalnom mamografu bili su namenjeni ženama starosti od 50 do 69 godina, koje su skrining mogle da zakažu čak i bez uputa i sa neoverenom knjižicom. Naše sugrađanke, a bilo je i onih iz okoline, su prepoznale značaj preventivnih pregleda, kaže dr Dušica Aleksandrović, onkolog u našoj bolnici i dodaje: ”Nama su iz Kliničkog centra Niš stigli očitani rezultati i kod 7 žena je nađena infiltrativna lezija. Te žene su već operisane zbog dokazanog karcinoma dojke. Kod 17 žena nalaz je bio BI – RADS 4B pa su te žene dodatno dijagnostikovane ultrazvučno. Kod većine nije nađena infiltrativna lezija i one su prevedene na režim redovnih kontrola, odnosno, zakazan im je nov ultrazvučni pregled za 3 odnosno 6 meseci. Kod 202 žene nalaz je bio BI- RADS 4A. Kod svih je urađena dodatna ultrazvučna dijagnostika i prema tom nalazu žene su prevedene na redovne kontrole za 3 ili 6 meseci. Ostale žene su bile dijagnostikovane kao BI – RADS 2 ili 1 što se tretira kao benigne dojke”.
Ovo nije prvi put da se u Kraljevu skrining mamografija odvijala na pokretnom mamografu. Naime, 2009. godine u sličnoj akciji pregled je obavilo 7 000 žena i tada je kod njih 100 otkriven karcinom dojke.

”Mogu da kažem da se zahvaljujući programu ranog otkrivanja pojačala svest naših pacijentkinja koje su posle te prve inicijalne skrining mamografije nastavile da se redovno kntrolišu preko Onkološke službe. Bilo bi još bolje da nastavimo sa redovnim programom za otkrivanje ranog karcinoma dojke. Jer zahvaljujući skrining programu mi smo svih ovih godina rano otkrivali žene sa karcinomom dojke, na vreme ih zbrinjavali, pa je logično što je ove godine bilo ovako malo novootkrivenih karcinoma dojke,” ističe dr Aleksandrović.
Želja svih u Domu zdravlja Kraljevo i Opštoj bolnici ”Studenica” je da se nastavi sa skrining akcijom, jer će se redovnim praćenjem u narednom periodu promene otkrivati što ranije i u što manjem kliničkom stadijumu bolesti, gde je procenat izlečenja bolesti 95 odsto. Sa tim ciljem urađena je digitalizacija postojećeg analognog mamografa, a u toku je obnavljanje dotrajale i nabavka nove opreme u Službi za radiološku dijagnostiku.