Udruženje ”Vancouver Humanitarian Society” iz Kanade svake godine organizuje donatorske večeri za opremanje dečjih bolnica u Srbiji. Do sada su pomagali bolnicama u Somboru, Gornjem Milanovcu, Vranju, Zrenjaninu, Kragujevcu, Požarevcu, Subotici, Pirotu, Zaječaru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Užicu, Kruševcu, a ove godine donacija je stigla i u Kraljevo.

Na banketu koji je održan u februaru ove godine prikupljeno je 10 000 evra, a taj novac je iskorišćen za kupovinu opreme za dečje odeljenje naše bolnice. Kompanija ”Hapel” iz Beograda, koja sarađuje sa vankuverskim udruženjem, je izvršila nabavku sledećih aparata:

  • Mikroskop – 1 kom;
  • Infuziona špric pumpa -1 kom;
  • Vokumetrijska pumpa
  • Inhalator – 2 kom;
  • EKG aparata – 1kom;
  • Holter – 1 kom.

Dr Srđan Vukašinović – načelnik pedijatrijske službe je zahvalio donatorima i predstavnicima kompanije ”Hapel” i istakao da je ova donacija dragocena jer će omogućiti efikasniju dijagnostiku i lečenje naših najmlađih. ”Takođe, srećni smo i zbog činjenice da tamo negde, u tuđini, neko misli na nas”, rekao je dr Vukašinović uručivši donatorima zahvalnicu i monografiju naše ustanove.

Negoslav Đaja iz kompanije ”Hapel” je rekao da je ova savremena oprema nabavljena u konsultaciji sa našim pedijatrima, u skladu sa potrebama Službe. On je preneo pozdrave predsednika Udruženja iz Vankuvera – gospodina Dragana Paunovića i izrazio zadovoljstvo što će još jedna bolnica biti opremljena savremenim aparatima.

U ime rukovodstva OB ”Studenica” donatorima je zahvalio dr Milan Parezanović, pomoćnik direktora, rekavši da bez obzira na činjenicu što se ulažu svakodnevni napori i dotrajala oprema obnavlja, svaka donacija je dragocena, a posebno ona koja će omogućiti efikasnije lečenje i izlečenje naših najmlađih pacijenata. Zahvalio je predstavnicima kompanije ”Hapel” i Saboru Srbije iz Kanade, poželevši im dobro zdravlje i nastavak uspešnih akcija.

Na dečjem odeljenju naše bolnice godišnje se hospitalizuje oko 2 000 dece, a prosek boravka na odeljenju je oko 5 dana, što je na nivou evropskih bolnica. Sa obnovljenom opremom, elektronskom komunikacijom sa ustanovama tercijarnog nivoa, svakako će se ubrzati dijagnostika i lečenje naših pacijenata, a samim tim i njihovo izlečenje.