Svečanom akademijom i u prisustvu velikog broja zvanica, obeležen je 12. Maj – datum rođenja Florens Najtingejl, koji se slavi kao Međunarodni dan medicinskih sestara.

Predsednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara podružnice u Kraljevu – Stanimirka Vasić, je pozdravljajući goste istakla veoma važnu ulogu medicinske sestre u nezi i lečenju pacijenata. Ona se temelji na principima koje je sama Florens Najntingejl postavila, a to su dobro poznavanje nege bolesnika kao specifične medicinske veštine i visoka moralna zrelost medicinske sestre.

”Zahvaljujući merama koje je država preduzela, poboljšan je položaj medicinskih sestara, pre svega u materijalnom smislu. Pored toga, sestre su uvažavane od strane lekara kojima je njihova pomoć neophodna pri lečenju pacijenata, omogućeno im je školovanje iz radnog odnosa, jedino što strukovne medicinske sestre nisu prepoznate u zdravstvenom sistemu pa su plaćene kao više medicinske sestre, ali se nadamo da će se i to regulisati”, rekla je Stanimikrka Vasić.

Medicinskim sestrama i zvanicama su se prigodnim govorom obratili i v.d. direktora OB ”Studenica” dr Zoran Mrvić i dr Mirjana Krčevinac – direktorka kraljevačkog Doma zdravlja.

Dr Zoran Mrvić je još jednom zahvalio sestrama i istakao važnost njihovog rada, jer bez njih i njihove značajne pomoći ni posao lekara ne bi mogao da bude urađen valjano.

Dr Mirjana Krčevinac je čestitala medicinskim sestrama praznik i poželela im još mnogo uspešnih godina, uz svaku sreću u ličnom, porodičnom i profesionalnom životu.

O istorijatu sestrinstva, u nastavku, govorila je medicinska sestra u penziji Milosija Bogunović.

Glavna sestra OB ”Studenica” Marija Mijajlović je predstavila medicinsku sestru i njen položaj u današnjem, savremenom sistemu zdravstvene zaštite.

Kao i svake godine, nagrađeni su najbolji timovi iz Doma zdravlja i Opšte bolnice.

Iz Doma zdravlja Kraljevo nagrađen je sestrinski tim Službe polivalentne patronaže, koji je predstavljen sledećim rečima:

”Vrata svojih domova velikodušno otvaramo sestrama koje u svojim torbama, svojim rukama nose podršku porodilji, bebama, dojiljama, hronično obolelim i onima čija vrata ponekad niko ne otvara”.  One su dobitnice  Zlatnog znaka koji dodeljuje Crveni krst Srbije, a po rečima direktorke  dr Mirjane Krčevinac zaslužile su naziv najboljeg tima u Domu zdravlja, jer su u protekloj godini postigle zavidne rezultate u radu.

Pored toga, u Službi za polivalentnu patronažu sve sestre su završile visoke strukovne škole. To je, kako je direktorka istakla, jedina patronažna Služba u Srbiji koja može da se pohvali ovom činjenicom. Svojim koleginicama sa kojima sarađuje i koleginicama koje su nagradile Službu polivalentne patronaže zahvalila je Ana Kovačević – šefica ove Službe.

Najbolji sestrinski tim u protekloj godini u Internističkom odseku Opšte bolnice ”Studenica” je koronarna jedinica. One su najavljene ovako: ” Svi oni koji su u odsudnom momentu svog života videli svoj kao tren, svetlost ili kratak put, sigurno su videli i ovo…

Na putu od zemlje ka nebu, negde na sredini, čekale su ih ispružene ruke, toplo srce, znanje, veština sestara anđela u belom, koje su nadljudskom borbom zajedno u timu sa lekarima dale još mnogo šansi ljudima među nama.”

U ime nagrađenih sestara zahvalila je Gorijana Mišić, glavna sestra Službe za interne bolesti u okviru koje postoji Koronarna jedinica, ne skrivajući ponos što je deo ovakvog kolektiva.

Čestitke i najlepše želje uputio je i dr Manojle Radovanović, internista – kardiolog koji svakodnevno sarađuje sa medicinskim sestrama iz ovog tima i svedok je njihove stručnosti i požrtvovanosti.

Nagradu za najbolji tim u hirurškom odseku dobio je tim medicinskih sestara i tehničara Službe dečje hirurgije. Glavna sestra ove Službe – Dragana Vukajlović je zahvalila na dodeljenom priznanju, a posebno svojim koleginicama i kolegama koji su svojim radom zaslužili ovu nagradu.

Najbolja među jednakima, koja je dala izuzetan doprinos razvoju sestrinske profesije, ove godine je Ivana Rašković, medicinska sestra iz Službe za plućne bolesti. Prepoznatljiva po svom osmehu, pozitivnoj energiji koju nesebično deli, empatiji prema svakom pacijentu, svakako je zaslužila ovu nagradu.

Kako nam je rekla, veoma je srećna što je priznanje dobila od svojih kolega i koleginica. To je znak da svoj posao radi valjano, a dvadeset i tri godine besprekornog rada je obavezuju da svoja znanja i dragoceno iskustvo deli i sa mladim koleginicama koje tek stasavaju.

Ovom prilikom su uručene zahvalnice za uspešnu prezentaciju nagrađenih radova na II Kongresu Unije udruženja medicinskih sestara i tehničara i to:

Vesni Ćebedžiji – Služba za očne bolesti;

Aleksandr Bežaniću – Služna ortopedije;

Nemanji Todoroviću – Služna urgentnog prijema.

Posebna zahvalnica uručena je profesorki Lidiji Spaski, koja je sa horom OŠ ”IV kraljevački bataljon” ulepšavala dosadašnje akademije.

U umetničkom delu programa učestvovali su Biljana Talić – glumica kraljevačkog pozorišta, mladi glumac Luka Radović, kao i nagrađivani učenici Srednje muzičke škole Relja Jakovljević (gitara) i Aleksandar Ilijovski (violina).

U dobrom raspoloženju, uz lepe želje, naše medicinske sestre su se vratile svojim svakodnevnim obavezama, pomažući onima kojima njihova pomoć nekada znači i život. I tako do sledećeg 12. Maja, kada će opet biti u centru naše pažnje, nenametljive, skromne, neumorne.