Drage koleginice i kolege,

Ove godine zbog pandemije  nismo u mogućnosti da, kao i prethodnih godina, svečanom Akademijom obeležimo Međunarodni dan medicinskih sestara  – 12. Maj.

Ovaj dan se obeležava u spomen na datum rođenja začetnice savremenog sestrinstva,  Florens  Najtingejl (12. maj 1820. godine).

Savremeno sestrinstvo se susretalo sa mnogim problemima na putu svog razvoja.

Brzo smo morali da se prilagodimo novonastaloj situaciji  i da se u najkraćem roku reorganizujemo poštujući sve što je preporučeno, a koristeći iskustva svojih kolega i koleginica širom sveta.

Prestali smo da brojimo sate, dane, nedelje… svaki sat , dan, nedelja bili su ključni.

Polako nam je vanredno stanje postalo normalno, a istovremeno i opterećujuće.

Jedni drugima smo bili porška da istrajemo u svemu na putu mnogih iskušenja koje je profesija stavila ispred nas.

Često smo se pitali, a i danas to isto komentarišemo, da li je sve ovo trebalo da se desi da bismo se više poštovali, uvažavali i da bi se drugi prema zdravstvenim profesionalcima ophodili sa više poštovanja.

Reorganizovali smo se tako da su sestre postale deo timova drugih Službi, drugih ustanova, časno obavljajući sve radne zadatke.

Nesuglasice, različiti stavovi, mišljenja su zaboravljeni… istrajavali smo svaki sat, dan, nedelju… Hrabrili smo jedni druge, edukovali pojedince na svakom mestu gde se nađemo i to smo shvatili kao svoju misiju.

Međunarodno veće medicinskih sestara odredilo je temu  Međunarodnog dana medicinskih sestara 2020. godine kao ”svetski put ka zdravlju”,  sa fokusom na ”pravi značaj medicinskih sestara za sve ljude sveta”.

Godina 2020. proglašena godinom medicinskih sestra i babica, jer  se poklopila sa 200. godišnjicom rođenja Florens Najtingejl.

Naši ciljevi u budćnosti će biti da iznedrimo plejadu novih mladih vođa medicinskih sestara koji će profesiju prenositi u narednoj deceniji i širiti misiju sestrinstva.

Prvo, među sestrama o tome šta su zapravo ciljevi održivog razvoja i zbog čega su važni.

Drugo, među stanovništvom, vladom i ostalim važnim osobama koje donose odluke, o tome koliki doprinos sestre već daju u ostvarenju ovih ciljeva.

Ova kampanja, kojoj se i mi pridružujemo, pruža pregled svih ciljeva održivog razvoja i njihovih povezanosti sa sestrinskom profesijom.

Konkretno, pruža niz primera koji pokazuju zadivljujući rad koji sestre ulažu da bi poboljšale pristup zdravstvenoj nezi, da edukuju stanovništvo, da prepoznaju probleme siromaštva, nepravilne ishrane, nejednakosti i svakog drugog problema a koji su utkani u ciljeve održivog razvoja sestrinstva u svetu i kod nas.

Sestre, kao primarni pružaoci zdravstvene nege grupama, pojedincima u svim sredinama, su ključ postizanja ovih ciljeva. Ali ako vlade i svetski lideri, kao i načelnici okruga na lokalnom nivou i predsednici opština, ne ulažu dovoljno u sestrinsku profesiju, promociju zdravih stilova života, nećemo uspeti u ovom projektu.

Svi smo čuli za citat Mahatme Gandija ”Budi promena koju želiš da vidiš u svetu” i iako to snažno osećamo, konstantno je tu i krivica što ne obavljamo svoj deo.

Sestre pak, kroz profesiju koju su izabrale, žrtvuju se svakog dana da bi pomogle drugima. Nas, sestre, često porede sa anđelima, smatraju idolima, osobama velikog srca.

Pa koliko još možemo da učinimo?

Odgovor na to je da ove godine, ICN sa ovom temom želi da podigne svest ljudi o tome koliko su sestre važne u našim životima. Da li ovo znači da ICN želi da sestre rade više? Da li se od sestara stvarno traži da rešavaju probleme u svetu kad su već premorene i nedovoljno plaćene?

Odgovor jednostavan: sestre to već rade! ICN, na ovaj način slavi naše uspehe. Možda i ne shvatamo koliko naš rad pomaže  u ostvarenju ovih ciljeva.

Kroz ovaj projekat ICN, osim prethodno navedenih razloga, želi da ispriča priče o svim herojima sestrinstva koji streme da poboljšaju ljudske živote kroz niz akcija. Tako nas inspirišu da svi možemo promeniti svet, naš svet, kao što one menjaju svoja okruženja i stvaraju zdraviji svet.

Ciljevi održivog razvoja su nam svima poznati – u našim karijerama i privatnim životima. Svako od nas može i već stvara  promene. Sestre, slavite svoja postignuća, delite nesebično svoje priče, iskustva  i neka nam glas bude vođa.