Epidemija korona virusa je još jednom ujedinila građane u želji da pomognu zdravstvenim radnicima i čitavom zdravstvenom sistemu u borbi protiv ovog opasnog neprijatelja.

Od marta meseca i prve donacije 2000 litara asepsola iz kraljevačkog preduzeća ”Eko Ros”, nižu se vredne donacije kompanija, privrednika, udruženja, naših sugrađana, sportskih klubova, sportista, Crkve, građana i preduzeća iz Novog Pazara, Trstenika, Vrnjačke Banje, Subotice, Beograda, Lekarske komore Srbije, Sindikata, naših sunarodnika iz dijaspore. Pored neophodne medicinske opreme koju je obezbedilo Ministarstvo zdravlja, dobili smo hirurške maske, skafandere, hirurške rukavice, vizire, dezinfekciona sredstva, itd. Svi su imali želju da nam pomognu i zahvaljujući toj pomoći izdržali smo prvi udar korone.

Posle privremenog zatišja, virus je udario još jednom, ovoga puta najjače. Internistička bolnica je postepeno pretvarana u kovid bolnicu, lekari i medicinske sestre su se u hodu preraspoređivali. Napravljeni su bezbedni koridori unutar bolnice, formirane takozvane crvena i zelena zona, kako bi se izbegli kontakti osoblja iz Kovid bolnice i pacijenata koji su oboleli od korona virusa sa ostalima, čime smo mogućnost prenošenja infekcije sveli na minimum. Pomoć je opet počela da pristiže. Tako se ovih dana u našu bolnicu sliva veliki broj donacija, pomažu nam fizička lica, udruženja, kompanije, lokalna samouprava, privrednici.

Ministarstvo zdravlja doprema 5 kliničkih respiratora, jedan transportni, jedan pokretni RTG aparat, pulsne oksimetre, oksigen glave za kiseonične boce, ukupne vrednosti od oko 40 miliona dinara.

”Unicef” je, uz posredovanje Ministarstva zdravlja, donirao jedan klinički respirator;

Udruženje građana ”Lokalni front” poklonilo je 5 beskontaktnih toplomera, 15 pulsnih oksimetara, 300 partikularnih maski i 3 laringoskopa.

Kompanija ”Oriflame” donirala je 800 krema za ruke namenjenih zdravstvenim radnicima, ”Voda Vrnjci” dopremila je mineralnu vodu, veliki broj građana svakodnevno donosi pomoć koja se prosleđuje zaposlenima u kovid bolnici.

Kompanija ”Mini pani” iz Subotice je poklonila 1 000 kilograma zamrznutog peciva.

Preduzeće ”Belt” iz Ratine je doniralo 5 pulsnih oksimetara i infuzionu špric pumpu,  kraljevački privrednici kontejner za dezinfekciju;

”Biotehnika IVD” Ratina poklonila nam je monitor za praćenje vitalnih funkcija pacijenata;

”Elektro montaža” d.o.o. je donirala 10 regulatora sa protokomerom i ovlaživačem za kiseonične boce.

Privrednici iz Kraljeva su prikupili i preko dva miliona dinara za pomoć našoj bolnici. Odnos donacija i državne pomoći je četiri prema jedan u korist donacija. Ovaj podatak govori o spremnosti ljudi da nam pomognu, ali i o njihovom poverenju u zdravstvene radnike i rukovodstvo Opšte bolnice ”Studenica”.

Svi naši prijatelji, bez čije podrške bismo imali mnogo problema u borbi sa korona virusom, rekli su da će nastaviti da nam pomažu. Tako će i u narednim danima i sve dok to bude potrebno brinuti o nama. Saznanje da imamo toliko prijatelja, da nismo sami u ovom teškom trenutku je samo po sebi veliko ohrabrenje. Čini nas snažnijim, samouverenijim i čvršćim u odluci da u borbi istrajemo.

Nadamo se da ćemo biti u prilici da se svim našim donatorima pojedinačno zahvalimo, to je najmanje što mi za njih možemo uraditi. A njih je, kako vreme odmiče, sve više. Uz takvu pomoć i podršku nijedan posao nije težak.