Povodom sedamdesetpetogodišnjice postojanja i rada, Srpsko lekarsko društvo – podružnica Kraljevo, obeležila je ovaj značajan jubilej 2. Simpozijumom: „Kraljevačko – studenički dani“ i to u godini kada Srpsko lekarsko društvo slavi 150.rođendan.

Budući da ova podružnica okuplja vredne, odgovorne, plemenite i požrtvovane stručnjake u lekarstvu različite profesionalnosti, koji će mladim generacijama koje tek stasavaju u ovoj profesiji ostaviti sve savladane veštine i znanja lekarskog poziva, nema sumnje da će SLD trajati i narednih godina. Kraljevo je iznedrilo brojne eminentne lekare, poznate i priznate ne samo na beogradskim klinikama gde rade, već i van naše zemlje. Oni i buduće generacije slede i slediće put osnivača podružnice u Kraljevu, dr Obrena Jovića i njegovih prvih saradnika. U godinama koje su usledile nakon osnivanja, podružnica je brojala sve više novih članova, a danas ih je oko 450. Taj broj u Srbiji je čak 25 000, u 82 sekcije i 43 podružnice.

Gosti ovogodišnjeg simpozijuma su velika imena srpske medicine koji su održali stručna predavanja iz svoje oblasti: prof.dr Ljubica Đukanović, specijalista za interne bolesti – nefrolog, prof.dr Danica Grujičić,specijalista neurohirurgije, profesor doktor Miloš Žarković, specijalista interne medicine – endokrinolog, prof.dr Ivana Milošević, infektolog-gastroenterohepatolog i prof.dr Vladimir Biočanin, doktor medicinskih nauka – stomatologija.

Kraljevačku podružnicu već nekoliko godina, uz pomoć svojih saradnika, vodi i daje nemerljiv doprinos u edukaciji i unapređenju znanja i rada svih lekara, dr Stojanka Ratković, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Kraljevo, koja je pozdravila goste i osvrnula se na rad podružnice od formiranja do danas.

„Veliki jubileji pokreću i podstiču na važan i odgovoran zadatak – u reči pretočiti sećanja na zaboravljene ljude, vremena i događaje. Tada posebno postajemo svesni značaja i vrednosti rada pojedinaca, koji su imali prirodno interesovanje da zavire u prošlost, istražuju, zabeleže i podsete koliko toga možemo sa ponosom da pamtimo. U kraljevskom gradu, koji je rastao i menjao svoje ime, od Karanovca, Rankovićeva do Kraljeva danas, stvarala se i istorija medicine ovog kraja“, rekla je dr Ratković, zahvalivši se svima koji su predlozima i učešćem obogatili početnu ideju da se ovaj veliki jubilej dostojno obeleži.

Skup je pozdravila i vd direktorka Doma zdravlja Kraljevo, msc.dr Mirjana Krčevinac rekavši da je ponosna na to što je Kraljevo domaćin eliti srpske medicine:

„Srpsko lekarsko društvo je jedina prava okosnica lekarstva“, dodala je dr Krčevinac.

Put razvoja i trajanje SLD-a karakteriše pre svega entuzijazam, dobrovoljan, nesebičan rad i ljubav pojedinaca prema svojoj profesiji, kolegama i strukovnom udruženju. Impuls iz prošlosti, istrajnost i nesebično zalaganje pređašnjih generacija obavezuju sadašnje i buduće naraštaje lekara da ujedinjeni i organizovani budu nosioci savremene medicinske misli i nauke, svesna snaga društva sa više ambicija, zainteresovanosti, uticaja i ugleda. Malo ko se može pohvaliti udruženjem sa takvom tradicijom kakvu Srpsko lekarsko društvo ima – 150 godina postojanja a podružnica SLD-a u Kraljevu 75 godina. Istorija nas uči da sve što je vredno i ima tradiciju treba brižno čuvati. I beležiti. Da se ne zaboravi.

FOTOGRAFIJE: GORAN ŠLJIVIĆ