Од 19. до 21. априла, у хотелу Hyatt у Београду одржан је Трећи конгрес Удружења ендоскопских хирурга Србије (УЕХС), под покровитељством Европске асоцијације ендоскопских хирурга (ЕАЕС). Кoнгрес је окупио најзначајнија европска имена из области лапараскопске хирургије.

Презентована су достигнућа из ове области и стремљења ка широј примени роботске хирургије у свету, односно њено увођење у нашу хируршку праксу.

Међу иностраним предавачима били су Andrea Pietrabisa (Италија), донедавни председник ЕАЕС, Dorin Eugen Poppa (Шведска) вођа Едукативног комитета ЕАЕС, Giusto Pignata i Umberto Bracale, једни од најбољих италијанских хирурга и многи други. Међу нашим професорима главно место је заузео проф др Милош Бјеловић, председник УЕХС и организатор Кoнгреса, поред њега присуствовали су и проф. др Драган Радовановић, проф. др Горан Баришић, проф. др Данијел Галун и други.

Доктори Службе за хирургију наше болнице (др Зоран Кошанин, др Горан Камиџорац, прим. мр сци. мед. др др Милан Максимовић, др Ивица Зарев, др Горан Величанин и др Ивица Симовић) били су такође учесници овог дешавања, са намером да кроз научне и постер сесије стекну увид у технолошка и друга достигнућа у области минимално инвазивне хирургије.

Др Ивица Зарев, за сада први субспецијалиста лапароскопске хирургије у Србији, имао је прилику да се учесницима Конгреса представи са два своја предавања на тему ”TAPP – landmarks and keysteps” (TAPP – оријентири и кључни кораци) и ”Diastasis of rectus abdominal muscle: treat by minimally invasive approach or do not treat at all” (Диастаза ректус абдоминалног мишића – лечите минимално инвазивним приступом или не лечите уопште).

Ово је била још једна прилика да наши стручњаци представе свој рад, а уједно и да кроз нова познанства и контакте успоставе сарадњу са врсним европским хирурзима, све у циљу да своја знања усаврше и примене у будућем раду.