Danica Skočajić – Terzić

(1948. 2023.)

U Kraljevu je, posle kraće bolesti, 17. jula preminula Danica Skočajić – Terzić, medicinska sestra u penziji. Sestra Dana, kako smo voleli da je zovemo, je rođena 24.03.1948. godine u Srbici. Srednju školu je završila u Kraljevu, a Višu medicinsku u Beogradu. Od 1974. godine je zaposlena u Medicinskom centru Kraljevo, gde je od samog početka pokazala veliki entuzijazam i spremnost za dalje usavršavanje.

Na radno mesto odgovorne sestre Koronarne jedinice je postavljena 1977. godine, a pet godina kasnije imenovana je za glavnu sestru Službe za interne bolesti, sa zadatkom da organizuje rad u Službi za hemodijalizu. Predvodila je tim od deset medicinskih sestara na edukacijama koje su se organizovale u dijaliznim centrima u Kruševcu i Beogradu, a po završetku edukacije uspešno je organizovala pomenutu Službu.

U skladu sa savremenim dostignućima u sestrinskoj profesiji od 1990. godine uvodi elemente procesa zdravstvene nege u Službu za interne bolesti. Za izuzetne zasluge i doprinos razvoju sestrinstva dva puta je nagrađivana od strane Udruženja medicinskih sestara i tehničara ZC ”Studenica”, 1991. i 2008. godine. Penzionisana je u decembru 2012. godine.

Dana je sahranjena u utorak, 18. jula, na starom kraljevačkom groblju.

Pored svih profesionalnih uspeha koje je ostvarila, lepote i plemenitosti kojom je obasjavala belinom okupane bolničke sobe, sestra Dana će ostati upamćena i kao veliki šaljivdžija, uvek spremna da pruži podršku nesigurnima i oraspoloži tužne.

Sa velikim ponosom i ljubavlju čuvaćemo uspomenu na divnu osobu velikog srca, kakva je bila naša Danica.