Милосија Богуновић
(1941. – 2023.)

У Краљеву је јуче преминула Милосија Богуновић – дугогодишња главна сестра Здравственог центра ”Студеница”.

Рођена је 25. маја 1941. године у Милочају код Краљева, где је и завршила прва четири разреда Основне школе. Даље школовање наставља у Краљеву, а потом уписује средњу Медицинску школу у Крагујевцу.

Дипломирала је 1960. године и исте године се запослила на Одељењу опште хирургије у краљевачкој болници. Након три године се сели у Титоград (Подгорицу) где је радила на дечјој хирургији, а 1969. године се са породицом враћа у Краљево. Тада је, са својих 28 година постављена за главну сестру свих хируршких служби тадашњег Медицинског центра.

По завршеној Вишој медицинској школи, 1976. године је именована за главну сестру новоформираног уролошког одељења. Од 1988. године је била главна сестра Здравственог центра, чији делокруг рада је обухватао читав Рашки округ.

  • Учествовала је у реконструкцији свих здравствених установа Рашког округа;
  • Са медицинском сестром Ружицом Марковић формирала је једну од првих школа за труднице у Србији;
  • Успоставила је контакт са Националном федерацијом радника јавних болница Грчке, а грчке колеге су јој доделиле признање за добру сарадњу;
  • Формирала је сервисе за дијагностику, транспорт лекова, транспорт чистог и прљавог веша, транспорт отпадног материјала. Неки од њих и данас функционишу;
  • Дефинисала је процедуре у здравственој нези болесника, одржавању хигијене, сузбијању болничких инфекција;
  • Увела је обележавање крсне славе – Козме и Дамјана.

Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Србије јој је 2015. године доделило Повељу за унапређење здравства; Црвени крст Србије ју је одликовао Сребрним и Златним крстом. Покренула је кампању и обележавање 800 година од оснивања прве српске болнице, а те 2007. године јубилеј је прослављен свечаном академијом под покровитељством државе. У манастиру Студеница јој је 2010. године уручена Повеља Студеничке академије за развој здравства.

Нашој установи је у наслеђе оставила преко 40 сати снимљеног материјала о раду и улози запослених у њеном развоју, а и у пензионерским данима је често сарађивала са колегиницама и колегама, медијима и градским Историјским архивом.

Говорила је: ”Сећања ће прекрити заборав, зато записујте јер у свему што данас поседујемо има много туђе муке и труда. Што више имамо, све више смо дужни. Диван је осећај када те људи памте по добру. Поштујте људски живот, поштујте себе и друге, поштујте свој позив.”

У пензију је испраћена 2000. године, након 40 година плодоносног рада.

Преминула је 17. августа, у 82. години живота, оставивши иза себе кћерку и унуке.

Поводом смрти Милосије Богуновић, одржан је комеморативни скуп у Општој болници ”Студеница”. Сестра Мила, како смо је од милоште звали, сахрањена је на доњем гробљу у Милочају.