Акција бесплатних превентивних прегледа, коју је покренуло Министарство здравља, настављена је после тромесечне летње паузе у 100 здравствених установа широм Србије. Циљ акције је рана дијагностика и превенција болести, а уједно и прилика да се грађани посаветују или упуте на даље испитивање.

У недељу, 23. септембра, у периоду од 08:00 до 16.00 часова и у нашој установи су се обављали превентивни прегледи за грађане Краљева и околине. Овога пута грађанима су омогућени следећи прегледи: одређивање нивоа шећера у крви, тумор маркери за карцином простате, јајника и абдомена, ЕКГ, мерење крвног притиска уз лекарски преглед.

Прегледано је укупно 164 наших суграђана, урађено исто толико лекарских прегледа са ЕКГ-ом и мерењем крвног притиска.

Урађено је укупно 182 тумор маркера, од тога 43 за карцином простате 70 за карцином јајника и 69 тумор маркера за карцином абдомена.

И овога пута је забележен веома добар одзив грађана, без гужви. Пацијенти су били задовољни јер су у једном дану могли да провере своје здравље, па су још једном изречене похвале на рачун читаве акције. У складу са тим, активности које се тичу превентивних прегледа и раног откривања болести ће се наставити и у наредним месецима.