Српска православна црква и њени верници обележили су 14. новембра славу посвећену Козми и Дамјану, у народу познати као Свети Врачи. Према предању, светитељи су помагали и лечили људе не тражећи ништа за узврат ”ради добитка и богаћења, већ Бога ради”, па су у народу познати још и као свети бесребреници.

Осим у храмовима и црквама, празник је обележен  и у здравственим установама, јер се ови свеци сматрају заштитницима лекарске професије.

Овогодишњи домаћин лекарске славе је била је Служба за педијатрију Опште болнице ”Студеница”, а прослављена је сечењем славског колача, уз саслужење свештеника Епархије жичке, у ресторану Хируршке болнице у присуству бројних гостију и запослених у ОБ ”Студеница” и Дому здравља Краљево.

У име домаћина, др Срђан Вукашиновић начелник Службе за педијатрију, је поздравио госте и славу предао др Наташи Миленковић начелници Службе за здравствену заштиту деце предшколског и школског узраста Дома здравља Краљево, која ће са запосленима у овој служби бити домаћин следеће године.