Србија је по обољевању од рака на 18., а по смртности на другом месту у Европи. Трећи и најчешћи узрок смрти међу женама старијим од 45 година је рак дојке, који се дијагностикује код сваке 12. жене. То јасно указује на неопходност већег ангажовања на превентиви и раном откривању рака, што Република Србија и чини увођењем организованих скрининг програма.
Један од њих је недавно завршен у Краљеву, када је под покровитељством Министарства здравља, на иницијативу Дома здравља и у сарадњи са ОБ ”Студеница”, у нашем граду 4 и по месеца био покретни мамограф. Захваљујући одлично организованој кампањи, овој акцији се одазвало преко 95одсто пријављених жена (од 4 760), што показује све већи степен одговорности код наших суграђанки када је реч о очувању здравља.
Превентивни прегледи на покретном, дигиталном мамографу били су намењени женама старости од 50 до 69 година, које су скрининг могле да закажу чак и без упута и са неовереном књижицом. Наше суграђанке, а било је и оних из околине, су препознале значај превентивних прегледа, каже др Душица Александровић, онколог у нашој болници и додаје: ”Нама су из Клиничког центра Ниш стигли очитани резултати и код 7 жена је нађена инфилтративна лезија. Те жене су већ оперисане због доказаног карцинома дојке. Код 17 жена налаз је био БИ – РАДС 4Б па су те жене додатно дијагностиковане ултразвучно. Код већине није нађена инфилтративна лезија и оне су преведене на режим редовних контрола, односно, заказан им је нов ултразвучни преглед за 3 односно 6 месеци. Код 202 жене налаз је био БИ- РАДС 4А. Код свих је урађена додатна ултразвучна дијагностика и према том налазу жене су преведене на редовне контроле за 3 или 6 месеци. Остале жене су биле дијагностиковане као БИ – РАДС 2 или 1 што се третира као бенигне дојке”.
Ово није први пут да се у Краљеву скрининг мамографија одвијала на покретном мамографу. Наиме, 2009. године у сличној акцији преглед је обавило 7 000 жена и тада је код њих 100 откривен карцином дојке.

”Могу да кажем да се захваљујући програму раног откривања појачала свест наших пацијенткиња које су после те прве иницијалне скрининг мамографије наставиле да се редовно кнтролишу преко Онколошке службе. Било би још боље да наставимо са редовним програмом за откривање раног карцинома дојке. Јер захваљујући скрининг програму ми смо свих ових година рано откривали жене са карциномом дојке, на време их збрињавали, па је логично што је ове године било овако мало новооткривених карцинома дојке,” истиче др Александровић.
Жеља свих у Дому здравља Краљево и Општој болници ”Студеница” је да се настави са скрининг акцијом, јер ће се редовним праћењем у наредном периоду промене откривати што раније и у што мањем клиничком стадијуму болести, где је проценат излечења болести 95 одсто. Са тим циљем урађена је дигитализација постојећег аналогног мамографа, а у току је обнављање дотрајале и набавка нове опреме у Служби за радиолошку дијагностику.