И ове године је обележен 1. децембар – Светски Дан борбе против ХИВ-а, а такође и недеља тестирања на ХИВ и вирусне хепатитисе. Под слоганом ”Тестирај, лечи, спречи” овогодишња кампања је окупила представнике Опште болнице ”Студеница”, Дома здравља Краљево, Завода за јавно здравље и Црвеног крста.

АИДС је хронична болест од које данас у свету болује 37 милиона људи, од тога у Европи 2,5 милиона. Од ове опаке болести годишње оболи око 100 хиљада људи. У Србији је регистровано 3 700 оболелих, а за њих 1200 ова болест је била смртоносна.

О значају тестирања на ХИВ говорила је др Верица Ђукић, епидемиолог из Завода за јавно здравље Краљево. У центру свих активности данас су млади, јер је то најефикаснији и најјефтинији метод за дугорочно решавање овог проблема. Примећено је, истакли су на конференцији за новинаре, да млади не поседују готово никаква знања о овој теми, већ се ослањају на оно што од других чују у неком разговору .

Др Тамара Анђелковић, начелница Службе за здравствену заштиту жена и лекар у Саветовалишту за младе, које од 2005. године постоји у оквиру краљевачког Дома здравља, говорила је о самом вирусу и ширењу касније болести. Најважније је на време открити инфицираност овим вирусом, што се најефикасније постиже тестирањем.

Када се утврди постојање ХИВ вируса у организму, приступа се лечењу, како би се обезбедио продужетак квалитетног живота. Због тога је од огромног, пресудног значаја откривање раног ХИВ статуса, рекао је др Милан Парезановић, инфектолог у нашој болници.

Снежана Апостоловић из Црвеног крста Краљево је истакла да је најважније допрети до свести младих и спречити ризичне облике понашања.

Завод за јавно здравља Краљево је 01. децембра огранизовао и бесплатно анонимно тестирање у периоду од 12:00 до 15:00 часова, све у циљу раног откривања присуства ХИВ вируса.