Поводом нетачних информација које су објављене у појединим медијима, а у вези посете представника Републичке комисије за истрагу о несталим бебама, одржана је конференција за новинаре на којој су говорили директор наше болнице, градоначелник Краљева и директор ЈКП ”Чистоћа” Краљево.

Др Зоран Мрвић, в.д. директора наше установе је на почетку рекао: ”Приликом контроле Републичке комисије за нестале бебе, у Служби за патологију и судску медицину је приказано 13 мртворођених обдукованих беба од 2016. године које родитељи нису преузели. У питању су тела мртворођених беба током 2016., 2017. и 2018. године и то: у три случаја у питању су били побачаји, једна беба је мртва пронађена на депонији у Грачацу код Врњачке Бање и девет беба су мртворођене. До 29. новембра 2015. године, болница је посмртне остатке беба кремирала, а од тога дана је ступио на снагу измењен Закон о сахрањивању који је прописао обавезно сахрањивање беба”.

Пошто град Краљево није имао Одлуку о сахрањивању, остаци мртворођених беба које родитељи нису хтели да преузму чувани су у складу са свим правилима и прописима.

”У општој болници ”Студеница” све је рађено по Закону: остаци беба су прописно обележени, уписани у протоколе уз одговарајућу пратећу документацију, за свако дете је урађена обдукција, постоје обдукциони налази са утврђеним аномалијама, а онај ко шири панику и узнемирава јавност треба да одговара”, рекао је др Мрвић нагласивши да треба раздвојити мртворођене  од несталих беба.

Након измена Закона о сахрањивању болница је поднела захтев градској управи, која треба да донесе Одлуку која би омогућила сахрањивање, међутим због разлике у тумачењу овог Закона Градско веће је одбило доношење ове одлуке. Патоанатомски отпад и посмртни остаци мртворођених беба су раније кремирани и нису одвајани, док нови Закон прописује њихово раздвајање и сахрањивање мртворођених беба. У мају 2018. године болница је упутила нови захтев за доношење градске одлуке о сахрањивању мртворођених беба. Што се патоанатомског отпада тиче, захваљујући средствима Министарства здравља набављена је спалионица која је монтирана, али није у функцији јер се чека одобрење Министарства за заштиту животне средине.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је рекао да је по добијању захтева из наше установе радна група припремила предлог за доношење Одлуке о сахрањивању мртворођених беба, који је на седници одржаној 24. септембра и усвојен. На последњој седници Скупштине града Краљева донета је Одлука којом ће се из градског буџета издвојити средства за сахрањивање мртворођених беба, формирана је одговарајућа Комисија и ускоро ће се мртворођене бебе сахранити у складу са важећима законским прописима.

Директор ЈКП ”Чистоћа” Краљево Ивица Богојевић потврдио све наведено и рекао да су све потребне припреме завршене – одређена је локација на новом краљевачком гробљу где ће се сахрањивати мртворођене бебе, затворена је финансијска конструкција. Остаје још да се заврше неке процедуралне и техничке ствари, тако да ће се све урадити онако како Закон предвиђа.

Будући да се ради о веома осетљивој теми, скандалозно је што се изнети подаци користе за ширење панике, за шта је још једном затражена одговорност оних који својим деловањем узнемиравају јавност.