Поводом обележавања 31. јануара – Националног дана без дуванског дима, Црвени крст Краљево,Општа болница ”Студеница”, Дом здравља Краљево и Завод за јавно здравље организовали су предавање за ученике петог и шестог разреда Основне школе ”Димитрије Туцовић”. Удруженим снагама, још једном, желели су да укажу на штетност дуванског дима по здравље људи и околине.

Веома је важно да се и на овај начин ученицима основних школа презентују алармантни статистички подаци, који кажу се у Србији више од 50% становништва изјашњава као пушачи, а међу децом овог узраста већ има оних који имају искуства са конзумирањем цигарета. По речима др Ивоне Аранђеловић, начелнице Службе за плућне болести, поред превентивног рада са децом и адолесцентима, потребно је едукацију о штетности конзумирања дувана проширити и на одрасле, што лекари ове Службе практикују у свакодневном раду.

Снежана Апостоловић из Црвеног Крста је истакла значај вршњачких едукатора, који својим презентацијама и интерактивним радионицама остварују најбоље резултате у едукацији ученика.

Др Марија Божовић из Завода за јавно здравље је изнела податак да је глобално истраживање о употреби дувана код младих из 2017. године показало да чак 11% ученика узраста од 11 до 15 година конзумира дуван. Оно што додатно забрињава је чињеница да су та деца без икаквих сметњи цигарете куповала у продавницама, киосцима и маркетима, без обзира на то што су малолетна лица.

Са предавања је упућена јасна порука – дуван је штетан, зато је неопходно у борбу против дуванског дима укључити становништво свих узраста. Тесном сарадњом здравствених и просветних установа у циљу едукације најмлађих, можда је направљен први корак у циљу заштите становништва од дуванског дима. Важно је само истрајати.