Пре једанаест година Кампања ”Продужи живот” је званично отпочела у Краљеву, а осмог фебруара се навршило тачно девет година од првог медијског извештаја на ову тему. Тим поводом уручене су захвалнице РТВ Краљево и РТВ Мелос – медијским кућама које су пратиле кампању и својим извештајима допринеле бољем информисању наших суграђана, када је донирање органа у питању.

Др Зоран Мрвић – в.д. директора Опште болнице ”Студеница” је истакао важност донирања органа у нашој земљи, јер се на тај начин формира банка органа која нам омогућава да бројним пацијентима продужимо живот.

Захвалница је уручена и Владимиру Новићу – медицинском техничару запосленом у Служби за плућне болести који је, поред тога што је био координатор кампање ”Продужи живот” и сам пре извесног времена донирао кожу тешко повређеном дечаку из Ниша. Овај веома хуман човек, на чији рад су поносни сви запослени у нашој установи, је такође и оснивач Актива добровољних давалаца крви ОБ ”Студеница” и Дома здравља Краљево, где својим примером показује важност давања ове драгоцене течности.

Од покретања акције, тачније за једанаест година, на територији Рашког управног округа је потписано 4 550 донорских картица. Ова бројка, изузимајући  Београд, наш град сврстава на друго место у Србији по броју потенцијалних донора органа.

Како каже Владимир Новић, најпре су донорске картице потписали запослени у Служби за плућне болести.

Доношењем новог Закона у октобру прошле године, донорске картице више не постоје, а сви се сматрају потенцијалним донорима органа. Изузетак је једино у случају мождане смрти када породица не да сагласност за донирање. Због тога је даљи наставак медијске кампање, у циљу подизања свести становништва на виши ниво, веома битан.

Др Зоран Мрвић је у прилог овој констатацији  навео пример пацијената који се лече у Служби за хемодијализу – њих је тренутно око стотину и сви они су потенцијални пацијенти за трансплантацију бубрега. Поред тога, велики је број пацијената на листама чекања за трансплантацију срца, јетре и других органа.

Због тога је неопходно наставити са активностима на промовисању донирања органа,  јер се у појединим ситуацијама само на тај начин може спасити људски живот. Општа болница ”Студеница” ће у том циљу наставити успешну сарадњу са локалним медијима.