Свечаном академијом и у присуству великог броја званица, обележен је 12. Мај – датум рођења Флоренс Најтингејл, који се слави као Међународни дан медицинских сестара.

Председница Удружења медицинских сестара и техничара подружнице у Краљеву – Станимирка Васић, је поздрављајући госте истакла веома важну улогу медицинске сестре у нези и лечењу пацијената. Она се темељи на принципима које је сама Флоренс Најнтингејл поставила, а то су добро познавање неге болесника као специфичне медицинске вештине и висока морална зрелост медицинске сестре.

”Захваљујући мерама које је држава предузела, побољшан је положај медицинских сестара, пре свега у материјалном смислу. Поред тога, сестре су уважаване од стране лекара којима је њихова помоћ неопходна при лечењу пацијената, омогућено им је школовање из радног односа, једино што струковне медицинске сестре нису препознате у здравственом систему па су плаћене као више медицинске сестре, али се надамо да ће се и то регулисати”, рекла је Станимикрка Васић.

Медицинским сестрама и званицама су се пригодним говором обратили и в.д. директора ОБ ”Студеница” др Зоран Мрвић и др Мирјана Крчевинац – директорка краљевачког Дома здравља.

Др Зоран Мрвић је још једном захвалио сестрама и истакао важност њиховог рада, јер без њих и њихове значајне помоћи ни посао лекара не би могао да буде урађен ваљано.

Др Мирјана Крчевинац је честитала медицинским сестрама празник и пожелела им још много успешних година, уз сваку срећу у личном, породичном и професионалном животу.

О историјату сестринства, у наставку, говорила је медицинска сестра у пензији Милосија Богуновић.

Главна сестра ОБ ”Студеница” Марија Мијајловић је представила медицинску сестру и њен положај у данашњем, савременом систему здравствене заштите.

Као и сваке године, награђени су најбољи тимови из Дома здравља и Опште болнице.

Из Дома здравља Краљево награђен је сестрински тим Службе поливалентне патронаже, који је представљен следећим речима:

”Врата својих домова великодушно отварамо сестрама које у својим торбама, својим рукама носе подршку породиљи, бебама, дојиљама, хронично оболелим и онима чија врата понекад нико не отвара”.  Оне су добитнице  Златног знака који додељује Црвени крст Србије, а по речима директорке  др Мирјане Крчевинац заслужиле су назив најбољег тима у Дому здравља, јер су у протеклој години постигле завидне резултате у раду.

Поред тога, у Служби за поливалентну патронажу све сестре су завршиле високе струковне школе. То је, како је директорка истакла, једина патронажна Служба у Србији која може да се похвали овом чињеницом. Својим колегиницама са којима сарађује и колегиницама које су наградиле Службу поливалентне патронаже захвалила је Ана Ковачевић – шефица ове Службе.

Најбољи сестрински тим у протеклој години у Интернистичком одсеку Опште болнице ”Студеница” је коронарна јединица. Оне су најављене овако: ” Сви они који су у одсудном моменту свог живота видели свој као трен, светлост или кратак пут, сигурно су видели и ово…

На путу од земље ка небу, негде на средини, чекале су их испружене руке, топло срце, знање, вештина сестара анђела у белом, које су надљудском борбом заједно у тиму са лекарима дале још много шанси људима међу нама.”

У име награђених сестара захвалила је Горијана Мишић, главна сестра Службе за интерне болести у оквиру које постоји Коронарна јединица, не скривајући понос што је део оваквог колектива.

Честитке и најлепше жеље упутио је и др Манојле Радовановић, интерниста – кардиолог који свакодневно сарађује са медицинским сестрама из овог тима и сведок је њихове стручности и пожртвованости.

Награду за најбољи тим у хируршком одсеку добио је тим медицинских сестара и техничара Службе дечје хирургије. Главна сестра ове Службе – Драгана Вукајловић је захвалила на додељеном признању, а посебно својим колегиницама и колегама који су својим радом заслужили ову награду.

Најбоља међу једнакима, која је дала изузетан допринос развоју сестринске професије, ове године је Ивана Рашковић, медицинска сестра из Службе за плућне болести. Препознатљива по свом осмеху, позитивној енергији коју несебично дели, емпатији према сваком пацијенту, свакако је заслужила ову награду.

Како нам је рекла, веома је срећна што је признање добила од својих колега и колегиница. То је знак да свој посао ради ваљано, а двадесет и три године беспрекорног рада је обавезују да своја знања и драгоцено искуство дели и са младим колегиницама које тек стасавају.

Овом приликом су уручене захвалнице за успешну презентацију награђених радова на II Конгресу Уније удружења медицинских сестара и техничара и то:

Весни Ћебеџији – Служба за очне болести;

Александр Бежанићу – Служна ортопедије;

Немањи Тодоровићу – Служна ургентног пријема.

Посебна захвалница уручена је професорки Лидији Спаски, која је са хором ОШ ”IV краљевачки батаљон” улепшавала досадашње академије.

У уметничком делу програма учествовали су Биљана Талић – глумица краљевачког позоришта, млади глумац Лука Радовић, као и награђивани ученици Средње музичке школе Реља Јаковљевић (гитара) и Александар Илијовски (виолина).

У добром расположењу, уз лепе жеље, наше медицинске сестре су се вратиле својим свакодневним обавезама, помажући онима којима њихова помоћ некада значи и живот. И тако до следећег 12. Маја, када ће опет бити у центру наше пажње, ненаметљиве, скромне, неуморне.