У оквиру волонтерског програма, који спроводи Јапанска Агенција за међународну сарадњу, представници JICА-е су посетили нашу установу, што је део редовне процедуре у припреми за долазак волонтера.
Програм је део Споразума који је Србија потписала са Јапаном, а који предвиђа да експерти из Јапана помажу Србији у области образовања, културе, заштите животне средине, пољопривреде, здравства, спорта. Јапан овакве програме спроводи широм света.
Волонтерски програм се фокусира на слање јапанских грађана који желе да учествују у подршци земљама у развоју. Они имају адекватне способности, знање и искуство да одговоре на потребе за подршком, исказане од стране партнера у локалним самоуправама у Србији.
На захтев града Краљева, један волонтер из Јапана ће у периоду од две године бити ангажован у Сектору за смањење ризика од природних непогода, при градској управи.
В.д. директора Опште болнице ”Студеница” др Зоран Мрвић је поздравио госте и упознао их са досадашњом успешном сарадњом за овом Агенцијом, а такође и представио услуге које болница може да пружи у случају да волонтеру буде потребна медицинска помоћ.