Дом здравља Краљево и Општа болница ”Студеница” Краљево обележили су Светски дан хигијене руку конференцијом за новинаре на којој су говориле вмс Весна Јелић, координаторка у Одсеку за хигијену у ДЗ Краљево и вмс Марија Мијајловић, главна сестра ОБ ”Студеница”.

Пандемија COVID-19   је подстакла многе да размишљају о одржавању хигијене, посебно хигијене руку, рекла је вмс Весна Јелић и додала:

”Све време се апеловало на прање руку, једну од најважнијих мера у спречавању ширења даље инфекције. Са овим мерама треба наставити и даље и то је апел свих нас запослених у Дому здравља Краљево јер прање руку представља једну од најважнијих мера спречавања ширења инфекција како у свакодневном животу тако и у здравственим установама у којима постоје јасно утврђене процедуре прања руку којих се придржавају сви здравствени радници”.

”Низом процедура су регулисани поступци прања руку, па у свим здравственим установама постоји 5 правила прања руку: пре контакта са пацијентима, прање руку пре него што почне да се спроводе асептичне мере код пацијента, након додира са телесним течностима, након збрињавања, пресвлачења пацијената и након додиривања околине пацијента.”, објаснила је вмс Марија Мијајловић.

Избијањем инфекције Ковид 19 многи су схватили колики је значај хигијене руку, а ове године су у центру пажње медицинске сестре и бабице као један од носилаца нашег здравственог система.