Епидемија корона вируса је још једном ујединила грађане у жељи да помогну здравственим радницима и читавом здравственом систему у борби против овог опасног непријатеља.

Од марта месеца и прве донације 2000 литара асепсола из краљевачког предузећа ”Еко Рос”, нижу се вредне донације компанија, привредника, удружења, наших суграђана, спортских клубова, спортиста, Цркве, грађана и предузећа из Новог Пазара, Трстеника, Врњачке Бање, Суботице, Београда, Лекарске коморе Србије, Синдиката, наших сународника из дијаспоре. Поред неопходне медицинске опреме коју је обезбедило Министарство здравља, добили смо хируршке маске, скафандере, хируршке рукавице, визире, дезинфекциона средства, итд. Сви су имали жељу да нам помогну и захваљујући тој помоћи издржали смо први удар короне.

После привременог затишја, вирус је ударио још једном, овога пута најјаче. Интернистичка болница је постепено претварана у ковид болницу, лекари и медицинске сестре су се у ходу прераспоређивали. Направљени су безбедни коридори унутар болнице, формиране такозване црвена и зелена зона, како би се избегли контакти особља из Ковид болнице и пацијената који су оболели од корона вируса са осталима, чиме смо могућност преношења инфекције свели на минимум. Помоћ је опет почела да пристиже. Тако се ових дана у нашу болницу слива велики број донација, помажу нам физичка лица, удружења, компаније, локална самоуправа, привредници.

Министарство здравља допрема 5 клиничких респиратора, један транспортни, један покретни РТГ апарат, пулсне оксиметре, оксиген главе за кисеоничне боце, укупне вредности од око 40 милиона динара.

”Уницеф” је, уз посредовање Министарства здравља, донирао један клинички респиратор;

Удружење грађана ”Локални фронт” поклонило је 5 бесконтактних топломера, 15 пулсних оксиметара, 300 партикуларних маски и 3 ларингоскопа.

Компанија ”Oriflame” донирала је 800 крема за руке намењених здравственим радницима, ”Вода Врњци” допремила је минералну воду, велики број грађана свакодневно доноси помоћ која се прослеђује запосленима у ковид болници.

Компанија ”Мини пани” из Суботице је поклонила 1 000 килограма замрзнутог пецива.

Предузеће ”Белт” из Ратине је донирало 5 пулсних оксиметара и инфузиону шприц пумпу,  краљевачки привредници контејнер за дезинфекцију;

”Биотехника ИВД” Ратина поклонила нам је монитор за праћење виталних функција пацијената;

”Електро монтажа” д.о.о. је донирала 10 регулатора са протокомером и овлаживачем за кисеоничне боце.

Привредници из Краљева су прикупили и преко два милиона динара за помоћ нашој болници. Однос донација и државне помоћи је четири према један у корист донација. Овај податак говори о спремности људи да нам помогну, али и о њиховом поверењу у здравствене раднике и руководство Опште болнице ”Студеница”.

Сви наши пријатељи, без чије подршке бисмо имали много проблема у борби са корона вирусом, рекли су да ће наставити да нам помажу. Тако ће и у наредним данима и све док то буде потребно бринути о нама. Сазнање да имамо толико пријатеља, да нисмо сами у овом тешком тренутку је само по себи велико охрабрење. Чини нас снажнијим, самоуверенијим и чвршћим у одлуци да у борби истрајемо.

Надамо се да ћемо бити у прилици да се свим нашим донаторима појединачно захвалимо, то је најмање што ми за њих можемо урадити. А њих је, како време одмиче, све више. Уз такву помоћ и подршку ниједан посао није тежак.