На свечаној седници, која је одржана поводом обележавања Краљевдана, додељене су награде и признања појединцима и установама које су се својим радом, активизмом и подвизима истакли у протеклој години.

Општој болници ”Студеница” уручена је захвалница градоначелника Краљева за несебичну бригу о пацијентима и професионално и пожртвовано поступање у спречавању ширења вируса корона. Захвалницу је примио директор наше болнице др Зоран Мрвић.


Уз речи захвалности за уручено признање, др Зоран Мрвић је истакао тимски рад, спремност свих запослених да се директно или индиректно максимално ангажују у раду Ковид болнице, што је резултирало спречавањем продирања вируса у Хируршку болницу, а потом и успостављањем потпуне контроле над вирусом.

Све здравствене установе са територије града Краљева су максимално сарађивале, у помоћ је притекло Министарство здравља, Републички фонд за здравствено осигурање, припадници Војске и Полиције, привредници, компаније, појединци, тако да смо успели да се изборимо са опасним вирусом, а и да помогнемо колегама из Крагујевца, Новог Пазара, Ћуприје, Београда. Показали смо да можемо да одговоримо изазовима и да наши суграђани могу, као и до сада, да рачунају на квалитетну и правовремену здравствену заштиту.

Октобарску награду града Краљева добио је проф. др Радован Чеканац за допринос развоју и унапређивању здравства, као и за несебичну помоћ и напоре учињене на спречавању ширења корона вируса на територији града Краљева.

Диплома заслужног грађанина града Краљева уручена је др Зорици Костић, инфектологу, за учињена хумана дела и предан рад у области здравства, пре свега током борбе са вирусом корона.


Када смо се, у марту ове године, суочили са корона вирусом, др Костић је прихватила позив да помогне колегама са Инфективне клинике у Београду. У јулу, када је кренуо други талас епидемије, прикључила се групи лекара и медицинских техничара који су отишли у Нови Пазар – тада највеће жариште корона вируса.

Учествовала је у формирању и раду Ковид болнице у Краљеву и збрињавању пацијената којих је у једном тренутку било чак 110. Иако је радила у сменама, некада од по 15 сати, била је доступна грађанима у свако доба, да пружи утеху, умири, саслуша.

”Необично сам поносна и почаствована што је предлог потекао од групе захвалних грађана. Краљево је мој град, ја сам овде рођена, Краљево и ја славимо имендан и рођендан истог дана, а као лекар радим овде већ 35 година. Захваљујем и свим службама које су учествовале у помоћи Служби за инфективне болести која је током пандемије највеће бреме носила на својим плећима. Такође, захваљујем свим сарадницима који помагали нашој Служби, јер они су прави хероји овог града, исто као и ја”, рекла је др Костић.

Истакла је да ово признање носи и обавезу свих запослених у Служби за инфективне болести да наставе да се истим интензитетом, професионалном коректношћу и емпатијом опходе према пацијентима.

”На крају, највећу захвалност, уз дужно поштовање за моје драге колеге лекаре великог срца, имам за оне који су у најтежим тренуцима препознали колико нам је тешко и да нам је потребна помоћ. То су они који су се као волонтери пријавили, дошли и помогли да заједно пружимо помоћ нашим суграђанима”, рекла је поносно др Костић.

Поред др Зорице Костић дипломе заслужних грађана добили су: Зоран Станојевић – припадник специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Зоран Станковић, генерални директор предузећа ”Електромонтажа” д.о.о. Дипломе су добили Завод за јавно здравље Краљево, ЕСТШ ”Никола Тесла”, Пливачки ватерполо клуб ”Краљево”, Удружење ”Пријатељство за нова времена”

Андреа Ћирић, студенткиња четврте године Електротехничког факултета, добитник је специјалне награде за подстицај хуманости ”Миломир Главчић” јер је новац који је добила на својој рођенданској прослави донирала дечјем одељењу наше болнице за куповину неопходног апарата.

Захвалнице градоначелника Краљева уручене су још и Полицијској управи Краљево, 210. инжињеријском батаљону Друге бригаде Копнене војске Србије, Ветеринарско – специјалистичком институту Краљево, Јединици цивилне заштите Краљево, Општинској организацији Црвеног крста и Женском кошаркашком клубу ”Краљево”.