Данас је Светски дан анестезије, посвећен лекарима анестезиолозима, који се обележава под слоганом ”Кад је тешко – анестезиолог”. Да је то заиста тако говори и последња деценија у којој је анестезиологија веома напредовала, тако да је и пацијентима све јаснија важност и тежина посла коју ови лекари обављају.

У јединици интензивне неге анестезиолози брину о пацијентима 24 сата дневно, прате њихове виталне функције, учествују у збрињавању ургентних стања и реанимацији, уводе пацијенте у анестезију у операционој сали, надгледају их у периоду после операције…

Пандемија корона вируса је можда најјасније објаснила кључну улогу анестезиолога у лечењу и збрињавању пацијената. Иако су навикли да раде под притиском и да увек имају много посла, борба са корона вирусом је захтевала нешто другачији приступ и представљала нови изазов за који су такође били спремни.

Лекари из Службе за анестезију са реаниматологијом наше болнице су се посебно истакли у том периоду јер су, поред преобимног посла који су имали у матичној установи, притекли у помоћ колегама из Београда, Новог Пазара, Крагујевца. То је, између осталог, био и разлог за данашњу посету директора ОБ ”Студеница” др Зорана Мрвића.

Посета је била ненајављена, па отуда и изненађење на лицима наших лекара који су на јутарњем састанку реферисали о обављеном послу, а и о ономе што још треба урадити. Уз речи захвалности за остварене резултате и симболичне поклоне др Мрвић је анестезиолозима честитао празник и пожелео успех у будућем раду.

”Доктори за сан”, како пацијенти воле да зову анестезиологе, су се потом вратили својим свакодневним активностима. Треба се борити за сваки нови удах и осмех пацијента, јер то је оно што је нашим лекарима највећа награда.